O pagina de istorie. PRIMELE ELEMENTE COMBUSTIBILE NUCLEARE REALIZATE IN ROMANIA

Lucrurile nu sunt greu de facut.
Greu este sa te pui in starea de a le face

                                                  (Constantin Brancusi)

PRIMELE SASE ELEMENTE COMBUSTIBILE NUCLEARE de tip PHWR au fost realizate in Romania in anii 1976-77 in sectia IV din cadrul Institutului de Tehnologii Nucleare, institut aflat la acea vreme pe platforma din Bucuresti-Magurele si care ulterior a devenit ICN Pitesti. Sef de sectie dr.Marian Alecu, un bun manager care s-a remarcat prin decizii rationale in activitatea de cercetare a sectiei. In anul urmator1978, cele sase elemente combustibile au fost testate la iradiere in reactorul BR2 al Institutului de Cercetari Nucleare(SCK/CEN) din Mol, Belgia. Reactorul BR2-SCK/CEN fiind in acea vreme cel mai mare reactor de cercetare din Europa, dotat cu dispozitive de testare combustibil nuclear experimental si celule fierbinti pentru analizele post-iradiere.

Raportul tehnic al primelor sase elemente PHWR produse la ICN, cerut de specialistii belgieni pentru a permite testarea combustibilului in reactorul BR2-SCK/CEN, a fost o prima si deloc usoara incercare in activitatea mea de tanar fizician. Particularitatile de proiect ale combustibilului PHWR (teaca colapsabila de Zircaloy, joc axial, joc diametral, volum liber, geometrie pastila UO2, calcul interactie combustibil teaca….etc) comparativ cu proiectul LWR utilizat de belgieni, a constituit subiectul unor vii si aprinse discutii cu specialistii belgieni. Rezultatele experimentale obtinute de noi din testul de iradiere in BR-2 si publicate mai apoi, in colaborare cu specialistii belgieni, in raportul BLG-530 al SCK/CEN Mol- Belgia ( vezi in imagine), au evidentiat Romania ca singura tara din Europa de Est care produce si testeaza combustibil pentru reactori nucleari de mare putere.

Ajutorul generos acordat de stat in acea vreme institutului a facut posibil ca pe dealul din Mioveni-Arges , din vecinatatea orasului Pitesti, un grup de tineri fizicieni sa se concentreze pentru a rezolva probleme deloc usoare pentru cercetare: combustibil pt reactoare nucleare de mare putere. Aici am beneficiat de o baza de cercetare de exceptie, cea mai moderna din Europa de est (reactor nuclear pentru experimente, dispozitive de iradiere, celule fierbinti, cel mai performant calculator din Romania, etc.). Cele mai fericite zile din viata mea (lasand la o parte latura de familie) au fost cele in care, dupa luni de calcule si analize, am obtinut primele rezultate pentru proiectul de combustibil PHWR. Aceste rezultate, in deplina concordanta cu rezultatele furnizate de experimentele  efectuate in reactorul de cercetare TRIGA, au fost pentru noi garantia ca suntem pe drumul cel bun. In acest mod s-a pornit la noi in Romania fabricarea  combustibilului nuclear destinat reactoarelor nucleare de mare putere. Din intamplare am fost unul dintre pionierii dezvoltarii acestui domeniu la noi in tara si care in opinia mea a fost un mare succes. Romania fiind in prezent singura tara din Europa de Est care detine tehnologie pentru a fabrica combustibil destinat reactoarelor nucleare.

Pe platorma ICN-FCN de la Mioveni-Arges avem traditie, experienta si conditile necesare pt a dezvolta in viitorul apropiat si o linie moderna (poate fi partial sau total robotizata) pentru tehnologia combustibilului SMR NuScale, destinat CNE Doicesti si altor reactoare SMR NuScale care urmeaza a fi construite in Europa.

LUCRURILE NU SUNT GREU DE FACUT.GREU ESTE SA TE PUI IN STAREA DE A LE FACE (Constantin Brancusi).