Scrisoare din viitor pentru mine. Scrisoare catre vechii mei prieteni.

VIATA Omului e doar aici, pe Pamant.

Timpul are un fel al sau de a trece repede si de a nu-ti da ragaz sa devii constient de trecerea anilor. Parca mai ieri eram tanar, abia casatorit ma vad urcandu-ma in barca vieti alaturi de partenera mea de drum.Apoi au venit pe lume copiii si mai apoi si nepotii. Într-un fel, parca s-a întamplat ieri si ma întreb unde s-au dus toti acesti ani. Dar iata-ma tecut la varsta a treia, prietenii mei sunt pensionari si au încaruntit si ei ca si mine. Unii sunt într-o forma mai buna, altii într-o forma mai putin buna decat mine, dar la toti constat o mare schimbare.Acum s-a incheiat o etapa din viata noastra si a  inceput alta.

 Daca ne pastram o stare de spirit pozitiva, facem miscare în fiecare zi , întotdeauna afara in parc sau in padure, la soare, sa mancam multe alimente care contin vitamine si minerale, avem toate sansele sa mai traim inca multi ani în deplina sanatate si vigoare. Sa ne bucuram de ceea ce avem si de tot ce ne înconjoara. Fiecare zi traita este un mare dar, asa ca trebuie sa ne bucuram de ea. In fiecare dimineata ne nastem din nou si trebuie sa intram in zi cu ganduri positive.Daca ne gandim ca astazi suntem mai batrani decat am fost vreodata si totusi suntem mai tineri decat v-om fi de acum inainte, trebuie sa ne bucuram de fiecare zi traita. Cand ne trezim  dimineata, sa multumim ca suntem în viata.Putin conteaza cum ne simtim; trebuie sa ne ridicam din pat , sa ne  îmbracam, sa  mergem afara si sa ne miscam.Nu conteaza ce am pierdut în viata, ci cu ce am ramas. Sa ne bucuram si sa mergem mai departe. Astazi poate fi cea mai frumoasa zi, de noi depinde ce alegem. Nu exista nimic înainte si nimic dupa aceasta viata, a spus Pitagora acum mai bine de 2500 ani . In present nu avem nici o dovada argumentata stiintific care sa arate ca dupa aceasta viata am putea avea o alta, a sustinut cu cativa ani in urma intr-un interviu, celebrul fizician Stephen William Hawking profesor de astrofizica la Universitatea Cambridge.Sa ne bucuram asadar de singura viata pe care o avem. Suntem la fel de tineri ca sperantele noaste sau la fel de batrani ca temerile noaste. Atata timp cat ne simtim bine si ne facem proiecte de vacanta cu banii ce-i avem stransi, ne putem considera  tineri. Mai nou, varsta se masoara nu prin anii de viata traiti ci prin felul in care te simti: te simti tanar esti cu adevarat tanar.Atunci cand ai renuntat la gandirea pozitiva si la speranta ai si devenit batran.

Daca nu te afli înca in al treilea anotimp al vietii, lasa-ma sa-ti reamintesc  prieten drag ca el va sosi mai repede decat îti închipui.Deci, orice ce ti-ai dori sa realizezi în viata, te rog sa realizezi repede. Nu amana prea mult lucrurile. Pensioneaza-te la termen sau chiar mai din vreme. Viata trece repede, profita din plin de libertatea pe care o ai cand esti la pensie. Nu ti s-a promis ca tu vei avea parte de toate anotimpurile vietii, asa ca scapa de tensiunea locului de munca, traieste pentru azi, foloseste banii pe care i-ai economisit pentru plimbari cu nepotii, vacante placute la mare  sau la munte.

Gandesc ca dupa ce am trecut de 65 de ani, pentru ca nu mai avem foarte multi ani în fata si pentru ca nu putem lua cu noi atunci cand plecam din asta lume propietatile si investitiile, n-are rost sa mai fim preocupati sa economisim. Tot ce putem  lua sunt amintirile scaldate în iubirea data si primita. Acestea sunt adevaratele bogatii care ne vor urma si însoti mereu, dandu-ne puterea si lumina care sunt necesare sa mergem mai departe.Fiecare varsta are bucuriile ei.Prezentul trebuie trait cat se poate de bine, trebuie sa ne bucuram deci de present.Viata înseamna mai mult decat munca.Sa ne pensionam cat de devreme cu putinta si sa ne bucuram de viata. Prin urmare, dupa varsta de 65 de ani, sa nu ne mai risipim energia si nu ne mai periclitam sanatatea în schimbul unei averi si mai mari, muncind pana intram în mormant. S-ar putea ca banii nostri sa n-aiba nicio valoare în fata doamnei cu coasa.Atata vreme cat avem o locuinta si suficienti bani pentru hrana, îmbracaminte si utilitati, stam foarte bine. Ar trebui sa fim fericiti.Scopul urmarit sa fie acela de a ajunge la sfarsit multumiti si în pace cu cei dragi si cu constiinta noastra. Nu trebuie sa ne mai comparam cu altii în ceea ce priveste potenta financiara.Fiecare familie are problemele ei indiferent de statutul social si deobicei nu-si arata partea rea a vietii .Nu putem avea idee despre cum sunt vietile altora, daca sunt cu adevarat fericiti sau nu. Mai degraba sa punem în balanta cine are mai mult timp liber, cine este mai fericit, mai sanatos si mai longeviv.

Asadar, sa cheltuim banii pe care i-am pus deoparte, sa facem excursii, sa cumparam ce ne face placere si sa daruim ce ne putem permite. Nu va ganditi sa lasati chiar tot ce-ati agonisit copiilor si nepotilor, pentru ca nu vreti sa-i transformati în niste paraziti care asteapta cu nerabdare ziua în care veti muri.E suficient daca din averea agonisita de noi am reusit sa le asiguram copiilor un start in viata.Sa nu ne facem griji despre ce-o sa se întample cu ei sau cum v-om fi pomeniti, pentru ca atunci cand ne întoarcem în tarana nu mai auzim nici laudele si nici criticile.Sa nu ne framantam prea mult în legatura cu copiii, pentru ca si ei au destinul lor si or sa-si gaseasca, cu siguranta, drumul în viata.Sa nu fim sclavul copiilor nostri! Tinem legatura cu ei, ii iubim, ii ajutam cand au nevoie, dar în acelasi timp, sa ne bucuram cat mai putem de banii pe care i-am strans.Sa nu asteptam prea multe de la copiii nostri. Majoritatea îsi iubesc parintii, dar ei vor fi prea ocupati cu serviciul si alte angajamente ca sa ne fie de prea mare ajutor. Exista însa si copii nepasatori, care s-ar putea sa înceapa sa se certe pe bunurile noastre cat suntem înca în viata si chiar sa-si doreasca sa murim mai repede, ca sa ne poata mosteni casa si bunurile. În general, copiii cred ca li se cuvine sa capete tot ce posedam, în timp ce noi n-avem niciun drept sa ne atingem de banii lor. Totusi, sa nu asteptam recunostinta de la copii. Sa ne amintim, zice un vechi proverb: nu exista copii nerecunoscatori – exista parinti prosti care asteapta recunostinta de la copii. Se zice ca atunci cand joci împotriva copiilor, e bine sa-i lasi mereu sa castige.

Sa nu ne framantam în legatura cu lucrurile pe care nu le putem schimba. Nu ajuta la nimic, iar o stare psihica proasta ne poate îmbolnavi.Sa ne creem o stare permanenta de bine si sa identificam ce ne face fericiti. Atata timp cat suntem sanatosi si bine dispusi ne  putem face planuri si putem astepta cu bucurie ziua urmatoare. O zi din viata fara un moment de bucurie este o zi pierduta. O zi care aduce un moment de bucurie este o zi castigata. Un suflet optimist vindeca boala mai repede. Iar un suflet fericit nici nu are ce vindeca, pentru ca nu cunoaste boala.

Cu multi ani in urma am intalnit intr-un parc din Bucuresti un mare terapeut .Valeriu Popa, caci despre el e vorba, iti citea gandul si suferinta atunci cand iti strangea mana. “Vei icepe sa te vindeci cand vei ierta si vei lasa in urma pe cei care te-au ranit si te-au nedreptatit”, l-am auzit pe VP rostind  aceste cuvinte de cateva ori unei femei ajunsa in pragul disperarii si aflata sub povara unei boli necrutatoare.Am inteles de la VP ca ura, gandul negativ purtat de acea femeie in minte nu facea  decat sa-i afecteze si mai mult starea de  sanatate.Suntem creati de gandurile noastre. Devenim ceea ce gandim.Secretul sanatatii atat pentru minte cat si pentru corp este sa nu-ti para rau pentru trecut, sa nu te ingrijorezi pentru viitor si sa traiesti cu intelepciune in present.Fericirea nu depinde de cine esti sau ce faci. Depinde, in totalitate, de ceea ce gandesti.

Ultimile cercetari in domeniul neurologiei (gerontologul Dr. Gene D. Cohen de la Universitatea George Washington) arata ca persoanele sanatoase, inaintate in varsta au un creier foarte elastic, dar nu atat de rapid ca in tinerete.S-ar putea ca aceasta sa fie  una din cauzele pentru care la batranete  oamenii trag concluzii mai precise si iau decizii mai intelepte. In afara de aceasta s-a dovedit ca o data cu inaintarea in varsta creierul reactioneaza mai calm la emotii negative.Cu timpul in creierul uman creste cantitatea de mielina –substanta datorita careia semnalul neuronal se transmite mai rapid.Daca pana la 60 de ani intre cele doua emisfere cerebrale exista o separare stricta a functiilor, dupa aceasta varsta omul poate folosi ambele emisfere concomitent, regland activitatea lor prin iclinari usoare ale capului intr-o parte sau alta.In acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.

Situatia noastra pe aceasta planeta numita Pamant pare stranie.Fiecare dintre noi apare aici involuntar si neinvitat, si pentru o scurta sedere, fara a sti de ce apare si de unde vine.In vietile noastre de zi cu zi simtim decat ca omul exista aici spre binele celorlalti, pentru aceia pe care ii iubim si pentru multe alte fiinte a caror soarta este asociata cu a noasta. Sa ne bucuram asadar dragii mei, de viata pe care o avem pe aceasta planeta minunata numita Terra .

Grigore Horhoianu

17 Februarie 2020, Pitesti-Trivale