Cuvant la Pensionare

Dragi Colegi,

Astazi e ultima mea zi de activitate in institut si acesta este mesajul meu de RAMAS BUN.

Mi-am început activitatea pe platforma de la Bucuresti-Magurele ,cu 40 de ani în urma, la Institutul de Tehnologii Nucleare (ITN). Din acea vreme, mi-a ramas în minte activitatea legata de realizarea la noi in tara a primelor elemente combustibile nucleare.

În România primele elemente combustibile nucleare au fost realizate în 1978 la ITN, pe platforma de la Magurele si au fost testate la iradiere în reactorul BR2, Mol, Belgia. A fost primul mare succes înregistrat de institutul nostru . Ma bucur ca am avut ocazia sa fiu in miezul acestei activitati si in final sa redactez la SCK/CEN din Mol, Belgia, impreuna cu colegii belgieni, raportul BLG 530 în care prezint performanta primelor elemente combustibile fabricate în România. Fiind raportul extern al institutului SCK/CEN a fost transmis ca lucrare stiintifica la toate centrele de cercetari nucleare din lume,facandu-se cunoscut si in acest mod succesul Romaniei,  singura tara din Europa de Est care produce si testeaza Combustibil Nuclear.Raportul BLG 530 ramâne pentru mine o lucrare istorica in care am prezentat activitatea de început a Institutului de Cercetari Nucleare.

A urmat o frumoasa si bogata activitate aici pe platforma din Mioveni dupa punerea în functiune a reactorului TRIGA, a Celulelor Fierbinti si a Laboratorului de Fabricatie Combustibil Nuclear. Cele peste o suta de elemente combustibile iradiate de noi în reactorul TRIGA a constituit o interesanta activitate de cercetare .Trebuie sa recunosc ca activitatea de cercetare în domeniul Combustibililor Nucleari a constituit pentru mine o adevarata pasiune si sunt pe deplin multumit de realizarile mele in acest domeniu. Consider un privilegiu faptul ca am avut norocul sa lucrez în acest institut pe care am fost bucuros sa-l reprezint prin lucrarile mele la peste 40 de conferinte internationale.

La Conferita CANDU din 2010 am prezentat o lucrare privind testele de iradiere în regim de ciclaj al puterii,teste efectuate în reactorul TRIGA de la ICN Pitesti.

Prin aceste teste am dovedit în premiera internationala performanta combustibilului CANDU în regim de urmarire a sarcinii (ciclaj de putere) .Lucrarea prezentata la acesta conferinta si publicata mai apoi în Kerntechnik(Germania), vol 76, No. 4 din 2011 reprezinta de asemenea o lucrare simbol cu care îmi închei activitatea de cercetare în institut.

Activitatea de cercetare a fost pentru mine un MARE JOC care m-a inspirat si m-a inviorat .

Multumesc colegilor cu care am colaborat , îndeosebi pentru realizarea lucrarilor de cercetare din cadrul Programului 3,Combustibili Nucleari . Colegilor mai tineri le urez mult succes în activitatea de viitor a institutului .Proiectele RU43,MOX43 si TH43 demarate de noi in cadrul Programului 3, pot costitui pentru ei o provocare si o activitate  interesanta,activitate ce poate fi continuata cu suces in anii urmatori .

Stiu ca si de acum încolo ma asteapta o viata interesanta . Ma simt în plina forma si am în plan câteva activitati minunate.La cei 40 de ani de activitate în acest institut îmi vin  în minte versurile poetului rus Serghei Esenin:

Te-am trait sau te-am visat doar viata,

Parca pe un cal trandafiriu ,

Vesel galopam de dimineata.

GRIGORE HORHOIANU  ,Mioveni-Arges,15 Iunie 2012.

horhoianu.grigore@gmail.com

www.horhoianu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *