De unde venim si incotro ne indreptam

   

Ne gasim intr-o lume uimitoare. Dorim sa gasim un sens pentru ceea ce vedem in jurul nostru si ne intrebam:  De unde venim si incotro ne indreptam? Cum a aparut viata? Care este originea universului ?Dar a legilor fizicii care guverneaza universul ?

   Calatorind in jurul Soarelui

Poate ca e scump sa traiesti pe Terra, dar asta include
In fiecare an o calatorie gratuita in jurul Soarelui !`

Daca cineva priveste cerul intr-o noapte senina, fara luna, obiectele cele mai stralucitoare care se vad sunt probabil planetele Venus, Marte, Jupiter si Saturn. Vor mai fi si un numar mare de stele exact la fel ca soarele nostru, dar mult mai indepartate de noi. Steaua cea mai apropiata, numita Proxima Centauri, este la o distanta de circa patru ani lumina (lumina care vine de la ea are nevoie de circa patru ani sa ajunga la Pamant) . Majoritatea celorlalte stele care sunt vizibile cu ochiul liber se gasesc in limitele a cateva sute de ani lumina de noi. Stim acum ca galaxia noastra este numai una din cateva sute de miliarde de galaxii care se pot vedea cu telescoapele moderne, fiecare galaxie continand cateva sute de miliarde de stele.Noi traim intr-o galaxie care are aproape o suta de mii de ani lumina diametru si care se roteste lent; stelele din bratele sale spirale se invartesc in jurul centrului sau efectuand o rotatie completa o data la fiecare cateva sute de milioane de ani. Soarele nostru este doar o stea galbena, obisnuita, de dimensiune medie, aflata langa marginea interioara a uneia dintre bratele spirale ale galaxiei noastre.Cu mai multi ani in urma am fos invitat pentru un schimb de experienta la un institut de cercetari nucleare din America de Sud.In timp ce eram acolo am vizitat  cateva locuri din Patagonia si Tara de Foc.A fost o experienta extraordinara.Cea mai minunata priveliste pentru mine a fost cerul sudului in noptile fara luna.Cerul sudului este mai bogat decat al emisferei nordice cu care sunt eu obisnuit si este aproape lipsit de poluare luminoasa in Patagonia.Privelistea Caii Lactee care se intinde atat de clar de-a lungul cerului iti da fiori si te face sa meditezi la soarta planetei noastre  in imensitatea universului.
         In timpul unui an planeta albastra numita Pamant ne plimba pe noi si furnicarul de oameni de langa noi intr-o calatorie in jurul Soarelui, lunga de 938.221.900 kilometrii si cu fantastica viteza de ~  30 Km/sec .In acelasi timp Pamantul ne roteste si in jurul axei sale cu viteza de ~ 1 km/sec .Galaxia Andromeda , cel mai apropiat vecin al galaxiei noastre in spatiu, se afla la o distanta de aproximativ doua milioane de ani-lumina.

parerea-mea-v-noua-8d_html_m2e1e5b84

Planeta nastra vazuta din naveta spatiala

Unui astronom de pe o planeta in rotatie in jurul unei stele din Andromeda, galaxia noastra i-ar parea cam la fel cum ne apare noua Andromeda : un disc, vazut oblic, compus din stele si gaz in rotatie in jurul unui nucleu central.
Edwin Hubble a studiat fizica la Universitatile Cicago si Oxford in paralel cu facutatea de drept ,tatal sau dorind sa–l faca avocat, o meserie care aducea multi bani in acele timpuri ca de altfel si astazi.Hublle a dorit si a devenit un stralucit astronom si e cel care a identificat cu ajutorul telescopului de la observatorul Mount Wilson prima cefeida din nebuloasa Andromeda. Cu ajutorul ei a calculat distanta de la Pamant la Andromeda,d ovedind ca Andromeda nu e o nebuloasa aflata in Calea Lactee cum se credea pana atunci, ci o galaxie de sine statatoare cu o stralucire formidabila din moment ce este vizibila si cu ochiul liber.Milioane de alte galaxii sunt vizibile cu marile telescoape.Observatia lui Hublle privind galaxia Andromeda a reprezentat un mare pas pe calea demitizarii cerului .De multe ori in noptile senine eu caut cu un instrument optic galaxia Andromeda si nu-mi vine sa cred ca aceasta lumina difuza de magnitudine cinci reprezinta stralucirea a miliarde de stele dintr-o galaxie, care poarta numele  printesei  Andromeda. Legenda spune ca Andromeda frumoasa fica a lui Cepheus si  Cassiopeia regina Etiopiei a atras mania Zeitei Marii.Drept pedeapsa Neptun a legat-o de  stanca  din mijlocul marii ca jerfa pentru monstrul marin care devasta coastele. In timp ce monstrul se apropia , Perseus calare pe calul inaripat Pegasus a reusit s-o elibereze transformand monstrul intr-o stanca.Pe cer constelatia Pegasus se gaseste in vecinatatea constelatiei Andromeda avand in comun steaua Alpheratz de magnitudine doi.In fata se afla constelatia Perseu si nu departe , mai la nord , se afla contelatiile Cepheus si Cassiopeia .Frumos sa le privesti si sa te gandesti la legenda! Fac asta mai ales cand sunt insotit de nepotii mei care par incantati sa asculte legenda si sa cautam impreuna galaxia Andromeda si constelatiile amintite mai sus.
Lui Hubble insa ii era scris sa mai zguduie o data astronomia din temelii, de data asta cu o observatie si mai revolutionara.Pe baza unor analize spectroscopice a luminii emise de stele si galaxi a facut in 1931 observatia cruciala ca oriunde privesti, galaxiile aflate la distanta mai mare se indeparteaza rapid de noi. Cu alte cuvinte, universul este in expansiune; galaxiile nu zboara la intamplare prin cosmos ci exista o legatura matematica intre vitezele si distantele lor, iar cand savantii intalnesc asemenea relatii ei cauta o semnificatie profunda. Aceasta inseamna ca la inceput, acum patrusprezece miliarde de ani, spun fizicienii , materia ar fi fost stransa la un loc si densitatea universului era enorm de mare. Aceasta descoperire a adus in discutie problema inceputului universului in domeniul stiintei.A fost primul semn ca s-ar putea sa fi existat un moment al creatiei.Vreme de doi ani astrofizicianul Hubble si asistentul sau Humason si-a continuat  munca istovitoare la telescop si au observat ca galaxiile se indeparteaza una de alta.Observatiile lui Hubble sugerau ca a existat un moment numit Big Bang (Marea Explozie), cand universul era infinit de mic si infinit de dens. A fost cea mai mare descoperire a stiintei secolului XX si a confirmat previziunile teoriei generale a relativitatii elaborata de Einstein, cum ca universul nu poate fi static ci intr-o continua miscare. Atractia gravitationala dintre galaxii le-ar aduna laolalta daca nu s-ar indeparta unele de altele.

parerea-mea-v-noua-8d_html_766c05d5

Galaxia spirala Andromeda(vazuta prin telescopul Hubble)

Desigur Hubble ar fi meritat sa primeasca premiul Nobel pentru fizica.Nu la primit, dar in acea vreme a fost invitatul de onoare al lui Frank Capra la decernarea premiilor Academiei de Film.Frank Capra , presedintele academiei de film, a deschis seara Oscarurilor prezentandu-l pe cel mai mare astronom din lume.Vedetele de la Hollywood l-au inconjurat pe Hubble care primea aplauze sub lumina a trei reflectoare.Hubble isi petrecuse viata privind la stele si minunandu-se, iar acum la ceremonia de film, STELELE de film se roteau in jurul sau si il priveau cu aceiasi veneratie !

Nasterea si Evolutia Universului

Lucrul cel mai greu de inteles despre univers
este ca poate fi inteles
Albert Einstein , Cum vad Lumea

Doi fizicieni americani de la Universitatea Princeton, Bob Dicke si Jim Peebles, erau interesati de microunde. Ei lucrau la o ipoteza, emisa de fizicianul George Gamow, cum ca universul timpuriu trebuie sa fi fost fierbinte si dens, incandescent, rezultatul Marii Explozii(Big Bang). Dicke si Peebles au argumentat ca ar trebui sa putem vedea inca stralucirea universului timpuriu, deoarece lumina unor parti foarte indepartate ale sale ar ajunge la noi abia acum. Pe masura ce spatiul s-a extins materia s-a diluat si s-a racit, inclusiv fotonii.Dar, spre deosebire de particulele de materie , fotonii nu-si incetinesc miscarea cand se racesc ; fiind particule de lumina se deplaseaza intotdeauna cu viteza luminii.In schimb, cand fotonii se racesc le scade frecventa de vibratie, ceea ce inseamna ca isi schimba culoarea.Fotonii violet devin albastrii, apoi verzi, apoi galbeni, rosii, infrarosii, ajungand in spectrul microundelor si in final in cel al frcventelor radio.Asa cum a realizat prima data Gamow si cum Alpher si Robert Herman au calculat cu mare acuratete, aceste lucruri inseamana ca daca teoria Big Bangului e corecta, atunci tot spatiul ar trebui sa fie plin de fotoni ramasi din momentul creatiei, circuland incoace si incolo, ale caror frecvente de vibratie sunt determinate de cat de mult s-a racit universul in miliardele de ani care au trecut de cand au fost emisi.Calcule matematice detaliate au aratat ca acesti fotoni trebuie sa se fi racit pana aproape de zero absolut, ceea ce ii plaseaza in zona de microunde a spectrului.Din acest motiv au fost numiti radiatie cosmica de fond de microunde. Dicke si Peebles se pregateau sa caute aceasta radiatie atunci cand alti doi fizicieni , Penzias si Wilson au auzit despre activitatea lor si au realizat ca ei  gasisera deja radiatia Big Bang.Arno Penzias si Robert Wilson cercetatori la Laboratoarele Bell din America, testau un detector foarte sensibil la microunde. Penzias si Wilson au fost ingrijorati cand au descoperit ca detectorul lor capta mai mult zgomot decat ar fi trebuit. Zgomotul suplimentar era acelasi indiferent de directia in care era indreptat detectorul, astfel ca el trebuia sa provina din afara atmosferei.  Zgomotul era acelasi ziua si noaptea, in tot timpul anului, chiar daca Pamantul se rotea in jurul axei sale si se misca pe orbita in jurul Soarelui. Aceasta a aratat ca radiatia trebuie sa vina de dincolo de sistemul solar si chiar de dincolo de galaxie, deoarece altfel ar fi variat atunci cand miscarea Pamantului indrepta detectorul in directii diferite. De fapt, stim ca radiatia trebuie sa fi calatorit spre noi prin cea mai mare parte a universului observabil, si deoarece pare a fi aceeasi in diferite directii, universul trebuie sa fie de asemenea acelasi in orice directie, cel putin la scara mare. Stim acum ca in orice directie privim, acest zgomot nu variaza niciodata cu mai mult de unu la mie astfel ca Penzias si Wilson au nimerit fara sa-si dea seama peste o confirmare remarcabil de precisa a ipotezei Dike si Peebles privind Marea Explozie. Pentru aceasta, Penzias si Wilson au primit premiul Nobel pentu fizica in 1978. Dicke,Peebles si desigur si Gamow meritau si ei o parte din premiu dar spre dezamagirea lor nu au primit !?
Judecand dupa viteza cu care observam ca universul se dilata astazi si ritmul cu care expansiunea e franata, singularitatea initiala Big Bang se gaseste la numai aproximativ 13,7miliarde de ani in urma. Spun “numai” pentru ca aceasta scara a timpului, desi uimitor de lunga dupa criteriile umane, nu este mult mai mare decat scarile de timp legate de planeta noastra.Dinozaurii se plimbau prin Patagonia in urma cu doua sute treizeci de milioane de ani. Cele mai vechi bacterii fosile pe Pamant au circa trei miliarde de ani. Cele mai vechi roci din solul Groenlandei au 3,9 miliarde de ani, iar cele mai vechi relicve de la inceputurile sistemului nostru solar au aprope 4,6 miliarde de ani. Perioada de timp ce ne separa de originea Pamantului este de numai o treime din cea care ne separa de misterele singularitatii Big Bang.
Chiar la Big Bang, se crede ca universul avea dimensiunea  aproape de zero si  era infinit de fierbinte. Dar pe masura ce universul s-a extindea, temperatura radiatiei a scazut. O secunda dupa Big-Bang, ea ar fi scazut la circa zece miliarde de grade. Aceasta este de circa o mie de ori mai mare decat temperatura din centrul Soarelui. Temperaturi atat de inalte se ating in exploziile bombelor H. In acel moment universul ar fi continut in majoritate fotoni, electroni si neutrini si antiparticulele lor, impreuna cu protoni si neutroni.La circa o suta de secunde dupa Big Bang, temperatura ar fi scazut la un miliard de grade, temperatura din interiorul celor mai fierbinti stele. La aceasta temperatura protonii si neutronii nu ar mai avea energie suficienta pentru a scapa de actiunea interactiei nucleare tari si ar fi inceput sa se combine producand nucleele atomului de deuteriu , care contine un proton si un neutron. Nucleele de deuteriu s-au combinat apoi cu protoni si neutroni formand nucleele de heliu, care contin doi protoni si doi neutroni, precum si cantitati mici din doua elemente mai grele, litiu si beriliu. Se poate calcula ca in modelul Big Bang fierbinte circa un sfert din protoni si neutroni ar fi fost convertiti in nuclee de heliu, si o cantitate mica de hidrogen greu si alte elemente. Neutronii ramasi s-ar fi dezintegrat in protoni, care sunt nucleele atomilor de hidrogen obisnuit.Dupa cateva ore de la Big Bang, producerea heliului si a altor elemente s-ar fi oprit si  in urmatorul milion de ani universul ar fi continuat sa se extinda, fara a se intampla prea multe. In cele din urma, o data ce temperatura a scazut la cateva mii de grade si electronii si nucleele nu mai aveau suficienta energie pentru a depasi atractia electromagnetica dintre ele, ar fi inceput sa se combine formand atomii.Universul ca un intreg ar fi continuat sa se extinda si sa se raceasca, dar, in regiuni care erau putin mai dense decat media, expansiunea ar fi fost incetinita de atractia gravitationala suplimentara. Aceasta atractie a oprit in cele din urma expansiunea in unele regiuni si le-a determinal sa produca din nou colapsul.In timp ce se producea colapsul lor, atractia gravitationala a materiei din afara acestor regiuni le-a facut sa inceapa sa se roteasca usor. Pe masura ce regiunea colapsului devine mai mica, ea s-a rotit mai repede. In final, cand regiunea a devenit destul de mica, ea s-a rotit destul de repede pentru a echilibra atractia gravitationala si astfel s-au nascut galaxiile rotitoare in forma de disc. Alte regiuni, care nu au inceput sa se roteasca, au devenit obiecte de forma ovala, numite galaxii eliptice.
Satelitul COBE si mai apoi satelitul WMAP au gasit in radiatia Big Bang dovada ca la aproximativ 300.000 ani de la momentul creatiei, existau dea lungul universului infime variatii de densitate de ordinul unei parti la suta de mii, care au crescut cu timpul si au dat nastere in cele din urma galaxiilor pe care le vedem astazi.Aceste sunt germenii primordiali ai structurilor din prezent, galaxii, roiuri de galaxii si asa mai departe.Daca sunteti credinciosi, e ca si cum am vedea semnatura lui Dumnezeu in imaginea obtinuta cu ajutorul satelitilor COBE si WMAP .Este descoperirea secolului,daca nu chiar ce mai mare descoperire a tuturor timpurilor!

parerea-mea-v-noua-8d_html_m5f2baf12

Variatia radiatiei cosmice de fond de microunde dealungul Universului   (satelitul WMAP)

Pe masura ce trece timpul, gazul de hidrogen si heliu din galaxii se rupe in nori mai mici care sufera un colaps sub propria lor gravitatie. Cand acestia se contracta si atomii din interior se ciocnesc unii cu altii, temperatura gazului creste, pana ce, in final, el devine destul de fierbinte pentru a incepe reactiile de fuziune nucleara. Acestea convertesc hidrogenul in mai mult heliu si caldura degajata determina cresterea presiunii si astfel oprirea contractiei ulterioare a norilor.Acestia raman stabili in aceasta stare un timp indelungat ca stele asemanatoare Soarelui nostru, care transforma hidrogenul in heliu prin fuziune si radiaza energia rezultata sub forma de caldura si lumina. Stelele mai masive ar trebui sa fie mai fierbinti pentru a echilibra atractia lor gravitationala mai puternica, determinand producerea atat de rapida a reactiilor nucleare de fuziune incat ele si-ar epuiza hidrogenul doar intr-o suta de milioane de ani. In final ele s-ar contracta usor si pe masura ce continua sa se incalzeasca ar incepe sa transforme heliul in elemente mai grele cum sunt carbonul sau oxigenul. Aceasta insa nu ar elibera prea multa energie, astfel ca s-ar produce o criza. Ce se intampla apoi nu este complet clar, dar se pare ca regiunile centrale ale stelei  sufera un colaps spre o stare foarte densa, cum este o stea neutronica sau o gaura neagra. Regiunile exterioare ale stelei pot izbucni uneori intr-o explozie teribila numita SUPERNOVA, care emite o lumina extrem de puternica. Unele din elementele mai grele produse spre sfarsitul vietii stelei ar fi azvarlite inapoi in gazul din galaxie si ar reprezenta o parte din materialul brut pentru urmatoarea generatie de stele. Propriul nostru Soare contine circa doi la suta din aceste elemente mai grele, deoarece el este o stea din generatia a doua , formata acum circa cinci miliarde de ani dintr-un nor rotitor de gaz care continea resturile unor supernove anterioare. Majoritatea gazului din nor a format Soarele sau a fost aruncat in afara, dar o cantitate mica de elemente grele s-au grupat si au format corpurile care acum se misca pe orbite in jurul Soarelui, planete asa cum este Pamantul.

Poate parea contrar intuitiei ca un intreg univers, cu dimensiunea de cel putin zece miliaarde de ani-lumina, a putut aparea dintr-un germene infinitesimal.Acest lucru e posibil deoarece, oricat de mare a fost dilatarea, energia neta a universului poate sa ramana zero.Orice corp are energia mc2, conform celebrei relatii a lui Einstein.Dar orice corp are deasemenea o energie negativa  datorita gravitatiei.Avem nevoie de energie pentru a iesi din atractia gravitational a Pamantului- ardrea unei cantitati suficiente de combustibil pentru a atinge o viteza de 11,2 km/s.La suprafata Pamantului avem deci un deficit de energie in comparatie cu un astronaut din spatiu.Dar deficitul(numit in termini de specialitate “energie potential gravitationala”), datorat tuturor corpurilor din univers luate impreuna, ar putea fi de minus mc2.Cu alte cuvinte universul constitue pentru el insusi un “put gravitational” atat de adanc , incat orice corp din el are o energie gravitationala negativa care ii compenseaza exact energia de repaus.Astfel, costul total al umflarii universului nostru  ar putea fi in realitate zero.

Noi oamenii suntem facuti din cenusa stelelor 

Zadarnic ceru-n jur vi se-nvarteste
si frumuseti ce-s vesnice v-arata
privirea voastra doar spre lut tinteste
                 Dante, Divina Comedie

Ce relevanta pot avea aceste explozii stelare(supernove) departate la mii de ani-lumina aspura oamenilor ale caror preocupari se limiteaza doar la suprafata Pamantului sau in apropiere.Raspunsul surprinzator este ca ele sunt fundamentale pentru noi. Fara ele nu am fi putut exista. Supernovele au creat “amestecul” de atomi din care e alcatuit Pamantul si care constituie caramizile pentru complicata chimie a vietii. De la Darwin am devenit constienti de evolutia si selectia care au precedat aparitia noastra, si de legaturile cu restul biosferei. Astrofizicienii urmaresc acum originile Pamantului in trecut pana la stelele care au murit inainte de formarea sistemului solar. Aceste stele vechi au creat in cuptorul lor de fuziune atomii din care suntem compusi noi si planeta noastra.Inainte ca Soarele nostru sa se fi format, cateva generatii de stele grele au parcurs tot ciclul lor de viata, transformand hidrogenul initial in blocurile constitutive de baza ale planetelor si ale vietii, pe care le-au azvarlit inapoi in spatiu prin curenti sau explozii puternice. Unii dintre acesti atomi au ajuns intr-un nor interstelar care ca in Nebuloasa Orion, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, s-a condensat intr-o noua stea inconjurata de un disc de gaz plin de praf si a devenit sistemul nostru solar. De ce sunt carbonul si oxigenul atat de raspandite pe Pamant, iar aurul si uraniul atat de rare ? Raspunsul implica stele care au exploadat ca Supernove inainte ca Soarele sa se fi format. Pamantul, impreuna cu noi insine este cenusa acestor stele vechi. Galaxia noastra este un ecosistem care recicleaza necontenit atomii prin intermediul generatiilor de stele.

parerea-mea-v-noua-8d_html_m5f127c05

Nasterea unei stele ( vazuta prin telescopul Hubble)

Stelele sunt condensari ale materiei suficient de mari pentru a crea in centrele lor temperaturi si presiuni suficient de ridicate ca sa initieze reactii nucleare spontane. Stelele sunt sursa tuturor elementelor pe care se intemeiaza complexitatea materiei, si prin urmare viata de pe Terra.
Biologii cred ca evolutia spontana a vietii necesita prezenta carbonului, cu toate proprietatile sale care permit stabilirea legaturilor chimice si care-l fac indispensabil pentru aparitia ADN-ului si ARN-ului, moleculele elicoidale ale vietii. Prezenta carbonului in univers depinde nu numai de varsta si dimensiunea universului, ci si de coincidentele aparent uimitoare intre acele constante ale naturii care determina nivelurile de energie ale nucleelor. Cand reactiile nucleare din stele combina doua nuclee de heliu pentru a produce beriliu, suntem la numai un pas de producerea carbonului prin alipirea unui nucleu de heliu. Aceasta reactie insa e prea lenta pentru a produce carbon intr-o cantitate importanta. Porind de la faptul ca noi oamenii existam cu adevarat in univers(ipteza antropica), fizicianul Fred Hoyle, care a lucrat alaturi de marii fizicieni Paul Dirac si Max Born la Universitatea Cambrige, a facut inca din 1952 o previziune uimitoare. El a prezis ca nucleul de carbon ar putea avea un nivel de energie cu putin mai mare decat suma energiilor nucleelor de heliu si beriliu. Aceasta are drept consecinta producerea unei reactii heliu-beriliu extrem de rapide, deoarece combinarea celor doua nuclee ocupa o stare numita “rezonanta”o stare care corespunde unui nivel de energie natural. S-a dovedit ca Hoyle avea dreptate,si descoperirea sa a fost o proba de geniu in toata puterea cuvantului. Fizicienii nuclearisti au fost uimiti sa gaseasca un nivel energetic al nucleului de carbon, pana atunci necunoscut, exact acolo unde Hoyle prezisese ca ar trebui sa se afle adica la 7,65 Mev deasupra starii obisnuite. Fizicianul William Fowler de la California Institute of Technology, laureat al premiului Nobel pentru contributiile sale imense in domeniul astrofizicii nucleare, remarca odata ca predictia lui Hoyle a fost cea care l-a convins sa lucreze in acest domeniu al fizicii. Daca cineva i-a putut spune unde sa caute un nivel de energie nucleara doar reflectand asupra stelelor si asupra vietii de pe Pamant inseamna ca fizica trebuie sa fie buna la ceva a gandit Flower!
       Pamantul a fost la inceput foarte fierbinte si fara atmosfera. In decursul timpului el s-a racit si a capatat o atmosfera din emisia de gaze a rocilor. In aceasta atmosfera timpurie nu am fi putut supravietui. Ea nu continea oxigen, ci o multime de alte gaze otravitoare pentru noi, cum sunt hidrogenul sulfurat . Exista insa alte forme primitive de viata care se pot dezvolta in aceste conditii. Se crede ca ele s-au dezvoltat in oceane, posibil ca rezultat al combinarilor intamplatoare de atomi formand structuri mari, numite macromolecule.Ceva din modul de constructie  al atomilor ii face sa se uneasca in cele mai bizare combinatii pana la macromoleculele vietii-ADN, ARN si sute de proteine.Chimia poate fi privita ca o ramura a fizicii:fizica electronilor de valenta, adica a acelor electroni care se rotesc in jurul nucleului pe orbitele exterioare ale atomului.Proprietatea electronilor de valenta de a sari dintr-o pozitie in alta sau de a fi pusi in comun de atomi este ceea ce le confera atomilor caracteristicile lor uimitoare de a forma molecule si macromolecule. Unele macromolecule erau capabile sa asambleze atomi din ocean in structuri asemanatoare lor. Astfel, ele s-ar fi reprodus si multiplicat. In unele cazuri existau erori la reproducere. Majoritatea acestor erori erau astfel incat noile macromolecule nu se puteau reproduce si in cele din urma se distrugeau. Totusi, cateva erori ar fi produs macromolecule care erau chiar mai bune reproducatoare. Ele aveau deci un avantaj si au incercat sa inlocuiasca macromoleculele initiale. In acest fel a inceput un proces de evolutie care a dus la dezvoltarea unor organisme auto-reproducatoare din ce in ce mai complicate. Primele forme primitive de viata consumau diferite materiale, inclusiv hidrogen sulfurat, si eliberau oxigen. Acest fapt a modificat treptat atmosfera la compozitia pe care o are astazi si a permis dezvoltarea unor forme de viata mai evoluate cum sunt pestii, reptilele, mamiferele si, in cele din urma, rasa umana.Nu sunt biolog dar as indrasni sa formulez o opinie.Darwin si Wallance, ca nimeni alti inaintea lor, au fost primii savanti care  au furnizat despre existenta noastra explicatii care eliminau complet agentii supranaturali.Doua legi naturale stau la baza evolutiei darwiniene.Prima e ca reproducerea informatiei nu e niciodata perfecta.Chiar si cele mai bune mecanisme de reproducere fac din cand in cand erori.Replicarea ADN-ului nu face exceptie.Desi a trebuit sa treaca inca un secol pana cand Crick si Watson sa descopere spirala dubla, Darwin a inteles intuitiv ca mutatile intamplatoare acumulate constituie motorul care pune in miscare evolutia.Majoritatea mutatiilor sunt nefaste, dar din cand in cand, din pura intamplare, se produce o mutatie benefica.Al doilea pilon al teoriei intuitive a lui Darwin afost pricipiul competitiei: invingatorul reuseste sa se imulteasca.Genele mai bune prospera;genele inferioare dispar.Aceste doua idei simple au explicat cum s-a putut forma viata complexa si chiar inteligenta fara nici o interventie supranaturala.Teoria lui Darwin destul de radicala s-a bazat pe observatii generale despre lume si pe o intuitie patrunzatoare.Un test experimental direct, controlat, pare complet imposibil –am avea nevoie de o masina a timpului care sa ne duca in urma cu milioane, daca nu cu miliarde de ani.Imi pare ca au fost totusi cativa biologi si chimisti ingeniosi care au reusit sa-si imagineze cum sa supuna teoria unor teste de laborator riguroase.In biologie ca si in fizica teoria trebuie sa mearga uneori inaintea experimentului ca sa lumineze drumul.Odata idepartata magia din originea fiintelor vii, calea catre o explicatie stiintifica a creatiei a fost deschisa.Darwin si Wallance au stabilit un cadru nu numai pentru stiintele vietii, ci si pentru cosmologie.Legile care guverneaza nasterea si evolutia universului trebuie sa fie aceleasi cu legile care guverneaza caderea pietrelor, chimia si fizica nucleara a elementelor si fizica particulelor elementare.Ele ne-au eliberat de supranatural, aratand ca viata complexa si chiar viata inteligenta ar putea aparea din intamplare, prin competitie si cauze naturale.Stim acum, cel putin in linii mari, sa descriem istoria si intamplarile neprevazute care au dus la aparitia noastra aici. Timp de un miliard de ani, organismele primitive au exhalat oxigen, transformand atmosfera otravita a Pamantului tanar si netezind calea pentru viata multicelulara. Marturiile fosile ne spun ca o multitudine de vietati inotatoare si taratoare s-au dezvoltat in timpul Erei Cambriene, acum 550 de milioane de ani. Urmatoarele 200 de milioane de ani au vazut cum Pamantul a inverzit, oferind un habitat pentru fauna exotica unde gasim muste-dragon mari cat pescarusii, miriapode lungi de un metru, scorpioni si amfibii. Si apoi dinozaurii. Ei au fost maturati in cea mai brusca si mai impredictibila dintre toate disparitiile : un asteroid s-a izbit de Pamant, producand uriase valuri de mare si ridicand nori de praf care au intunecat cerul timp de mai multi ani. Aceasta a deschis calea pentru linia descendentei mamiferelor care a condus la oameni.Dovezile concludente pe care eu le-am vazut atunci cand am avut norocul sa vizitez muzeul( Field Musem) din Chicago m-au convins de aceasta evolutie sustinuta de marele Darw in.

Darwinismul poate explica creierul uman, dar caracterul particular al legilor fizicii a ramas o enigma.Chiar daca stim ca viata primitiva a fost larg raspandita, aparitia vietii inteligente ramane o problema deschisa. Intr-o procesiune extraordinara, speciile (aproape toate disparute acum) au inotat, s-au tarat sau au zburat prin biosfera Pamantului in timpul lungii sale istorii. Suntem produsul timpului si al sansei : daca evolutia s-ar derula din nou, rezultatul cu siguranta ar fi diferit. Nimic nu pare sa fi stabilit dinainte aparitia inteligentei ; de fapt, unii evolutionisti de frunte cred ca  chiar daca viata simpla ar fi larg raspandita in cosmos, inteligenta poate fi extrem de rara.Ne-am obisnuit cu ideea ca suntem modelati de lumea microscopica: suntem vulnerabili fata de virusi cu o lungime de o milionime de metru, iar mica molecula dublu-elicoidala de AND codifica intreaga noastra mostenire genetica. Si la fel de evident e faptul ca depindem de Soare si de energia sa.Planeta noastra primeste de la Soare 1,99 calorii pe minut si pe centimetru patrat , exact atat cat este necesar pentru intretinerea vietii.

Materia intunecata predomina in Univers

Frumoase sunt lucrurile pe care le vedem
Mai frumoase inca sunt cele pe care le intelegem
Dar cele mai frumoase sunt acelea pe care
Nu le putem cuprinde inca cu mintea
                                 Nicolaus Steno, Quotes

Galaxiile sunt atat de vaste si de rarefiate, iar stelele sunt imprastiate atat de rar incat ciocnirile efective  dinte stele individuale sunt extrem de rare. Daca toate stelele ar fi dezmembrate si atomii lor ar fi imprastiati uniform in univers, am obtine doar un atom la fiecare zece metri cubi de univers.Exista aproximativ tot atat de multi atomi sub forma gazului raspandit in spaitul intergalactic.Aceasta face in total 0,2 atomi pe metru cub, de douazeci si cinci de ori mai putin decat densitatea critica de cinci atomi pe metru cub care ar fi necesara ca gravitatia sa opreasca expansiunea cosmica.Rezulta ca universul contine extrem de putina materie formata din atomi.
Probele acumulate in prezent privind existenta unei materii intunecate sunt acum aproape de necontestat. Modul in care se misca stelele si galaxiile sugereaza ca ceva invizibil trebuie sa exercite o atractie gravitationala asupra lor. Este acelasi tip de argument prin care se deduce existenta unei gauri negre atunci cand o stea se vede ca se roteste in jurul unui partener invizibil.Marile roiuri de galaxii care constituie materia ce emite lumina , pot fi doar o picatura in oceanul materiei din univers.Masa materiei intunecate poate fi suficient de mare pentru a curba spatiul pana la inchiderea lui.Aceasta materie intunecata s-ar putea afla intr-o forma care sa nu semene cu nimic din ce am detectat pana acum in acceleratoarele noastre de particule.Aceasta ar fi ultima rasturnare copernicana a statutului nostru in universul material. Vedem, prin analogie, numai spuma alba de pe coama valurilor, nu si valurile masive ca atare. Trebuie sa ne privim habitatul ca pe un loc intunecat format in principal dintr-un material cu totul necunoscut.Atomii obisnuiti par sa fie un constituent “minoritar” al universului inecat de alte tipuri total diferite de particule ramase din primele secunde ale Big Bang-ului. Dar atunci e mai mult decat o enigma sa intelegem de ce mai exista de fapt atomi – de ce nu e universul compus numai din materie intunecata. Deci ,nu numai ca nu ne aflam in centrul universului, dar nici macar nu suntem alcatuiti din forma de materie predominanta in Univers.
         In prezent mai multe grupuri de cercetatori din Marea Britanie, Germania, Italia (la Gran Sasso) si Statele Unite construiesc detectori subterani si incearca sa descopere aceste particule elementare care alcatuiesc materia intunecata.In urmatorii cativa ani speram sa obtinem rezultate spectaculoase din acest gen de experimente.Aceste detectoare ca dealtfel si marele accelerator de la Geneva care se pare ca a gasit deja bozonul Higs, promit sa dezvaluie lucruri remarcabile despre univers, pe cai nebanuite inca.
Un alt mister nedezlegat se refera la natura spatiului si timpului in punctul central al unei gauri negre.O consecinta directa a teoriei generale a relativitatii ne arata ca masa si energia enorme din centrul gaurii negre fac ca textura spatiului si timpului sa fie sfasiata sa fie strapunsa de o singularitate spatiala.Fizicienii au tras concluzia ca din moment ce toata materia care a trecut linia orizontului evenimentelor este atrasa inexorabil spre centrul gaurii si odata ajunsa acolo nu mai poate fi recuperata, atunci insusi timpul sfarseste in centrul gaurii negre.Folosind ecuatiile lui Einstein unii fizicieni au sugerat ca aici s-ar putea afla o cale spre alt univers  care se atasaza de al nostru in centrul gaurii negre.

Legile Fizicii si Gandirea lui Dumnezeu

          Natura si legile ei stau ascunse in noapte
          Dumnezeu a spus “Sa fie Newton”, si s-a facut
             lumina  
          Epitaf scris pe mormantul lui   Isaac Newton

Scopul final al stiintei este de a da o singura teorie care sa descrie intregul univers.Totusi in realitate abordarea urmata de majoritatea oamenilor este de a divide problema in doua parti.In prima parte exista legi care ne spun cum se modifica universul in timp.Daca stim cum este universul la un moment dat, aceste legi ne spun cum va arata in orice moment ulterior.In cea dea doua parte exista problema starii initiale a universului.Unii oameni cred ca stiinta trebuie sa se concentreze numai asupra primei parti; ei privesc problema starii initiale ca pe o chestiune de religie.Ei ar spune ca Dumnezeu, fiind atotputernic, a putut pune in miscare universal in orice fel ar fi dorit.Ar putea fi asa , dar in aces caz el ar fi putut, de asemenea, sa-l faca sa evolueze intr-un mod complet arbitrar.Totusi se pare ca a ales sa-l faca sa evolueze intr-un mod foarte regulat, conform anumitor legi din fizica.Prin urmare pare tot asa de rezonabil sa se presupuna ca exista legi care guverneaza si starea initiala.Ideea ca spatiul si timpul pot forma o suprafata inchisa fara limite are de asemenea implicatii profunde pentru rolul lui Dumnezeu in problemele universului.Datorita sucesului teoriilor stiintifice in descrierea evenimentelor, majoritatea oamenilor au ajuns sa creada ca Dumnezeu a permis universului sa evolueze conform unui set de legi si nu intervine in univers pentru a incalca aceste legi.Imaginea universului care a inceput foarte fierbinte si s-a racit pe masura ce s-a extins este in concordanta cu toate dovezile experimentale  din astofizica pe care le avem astazi. Un univers in expansiune nu exclude posibilitatea unui creator, dar introduce limitari asupra momentului cand el ar fi putut sa faca acest univers!Se pare ca universul in care traim este foarte special.Pentru ca un univers sa dainuie miliarde de ani si sa contina ingredientele necesare vietii, este nevoie sa fie indeplinite anumite conditii: masele particulelor elementare si intensitatile fortelor fundamentale trebuie ajustate fin la valori apropiate de cele pe care le observam in prezent.Daca acesti parametrii ar fi in afara unor limite destul de inguste, universul nu ar fi prielnic vietii.Propietatile la scara mare ale universului –marimea sa, viteza cu care creste, existenat galaxiilor, a stelelor si a planetelor-sunt in principal guvernate de forta gravitatiei.Teoria lui Einstein privind gravitatia-teoria generala a relativitatii-este cea care explica cum s-a extins universul de la big bang-ul fierbinte initial pana la dimensiunile mari de acum.Propietatile grvitatiei, in special taria sa, ar fi putut foarte bine sa fie diferite.Este un miracol neexplicat faptul ca gravitatia e atat de slaba.Forta gravitationala dintre electroni si nucleul atomic este de zece mii de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de ori mai slaba decat atractia electrica !!Daca fortele gravitationale ar fi fost doar cu putin mai tari, universal ar fi evoluat atat de rapid incat n-ar fi fost timp ca viata inteligenta sa apara.Gravitatia joaca un rol esential in dezvoltarea universului.Atractia sa face ca materia din univers-hidrogenul, heliul si asa numita materie intunecata- sa se stranga in galaxii, stele si in final planete.Dar, pentru ca  aceasta sa se intample, imediat la inceputul sau universul trebuie sa fi fost putin neomogen.Daca materia originara a universului ar fi fost uniform distribuita ea ar fi ramas in acea stare pentru totdeauna.De fapt acum paisprezece miliarde de ani, universul a fost neomogen exact cat trebuia-daca era cu putin mai neomogen sau mai uniform nu ar fi existat galaxii, stele sau planete pe care sa se dezvolte viata. Satelitul COBE si mai apoi satelitul WMAP au gasit in radiatia Big Bang dovada ca la aproximativ 300.000 ani de la momentul creatiei, existau dea lungul universului infime variatii de densitate de ordinul unei parti la suta de mii, care au crescut cu timpul si au dat nastere in cele din urma galaxiilor pe care le vedem astazi.Aceste sunt germenii primordiali ai structurilor din prezent, galaxii, roiuri de galaxii si asa mai departe.Daca sunteti credinciosi, e ca si cum am vedea semnatura lui Dumnezeu in imaginea obtinuta cu ajutorul satelitilor COBE si WMAP .Este descoperirea secolului, daca nu chiar ce mai mare descoperire a tuturor timpurilor!
        Progresele enorme din astronomie si astrofizica au condus la o descoperire care a cazut ca un trasnet peste fizicieni, ceva atat de socant incat suntem inca ametiti in urma impactului : constanta cosmologica, introdusa initial de Einstein in ecuatiile sale pentru a contracara atractia gravitationala (si pe care mai tarziu o respinge), chiar exista cu adevarat. Consatnta cosmologica reprezinta o respingere gravitationala suplimentara,un fel de antigravitatie,care se credea ca e total absenta in lumea noastra reala.Faptul ca nu e absenta si ca e fin reglata este un mare miracol pentru fizicieni, si singurul mod pe care il cunoastem de a-i da un sens este principiul antropic, aceasta idee detestata de majoritatea fizicienilor.Se pare ca legile fizicii au fost reglate cu finete pentru a mentine constanta cosmologica exact cat trebuie pentru a nu fi un pericol mortal pentru formarea vietii in unives. Deoarece diferentele de densitate (neomogenitatile)  in universul timpuriu au fost initial atat de mici(variatile de densitate erau de 100000 de ori mai mici decat densitatea insasi), incat chiar si o foarte mica respingere putea sa inverseze tendinta de crestere necesara pentru a forma galaaxiile.In acel moment hidrogenul si heliul care alcatuiau masa universului se raspandeau peste tot intr-o distributie aproape perfect uniforma sau omogena. Fizicianul Steve Weinberg a calculat ca daca constanta cosmologica ar fi mai mare doar cu un ordin sau doua de marime nici o galaxie, stea sau planeta nu s-ar fi putut forma din materia primordiala ( hidrogen , heliu) a universului timpuriu.Simetria perfecta a unui univers exact sferic si perfect omogen s-ar fi mentinut la nesfarsit si diferentele foarte mici de densitate (neomogenitatile) din univers timpuriu nu ar fi putut creste pentru a forma galaxi, stele si planete.Dar in privinta constantei cosmologice , lucrurile par si mai ciudate.Cand combinam teoria particulelor elementare cu teoria gravitatiei , descoperim spectrul unei constante cosmologice suficient de mari incat nu numai ca ar distruge galaxiile, stelele si planetele, ci chiar protonii si neutronii, cu exceptia unei coincidente.Care este aceasta ?Ca diversi bosoni , fermioni, mase si constante de cuplaj care intra in calculul energiei vidului sa conspire astfel incat sa anuleze primele 119 cifre zecimale ale constantei cosmologice.Dar ce mecanism natural ar putea explica vreodata o astfel de situatie improbabila ?Sunt oare legile fizicii in echilibru pe o muchie de cutit incredibil de ascutita, si daca e asa, de ce ?Aceasta este o mare intrebare pentru fizicieni ?Din ratiuni de neinteles constanta cosmologica este acordata fin intr-un grad uimitor ! Acest fapt ii face pe unii oameni sa traga concluzia ca universul trebuie sa fie rezultatul unui plan.Constanta cosmologica poate fi sursa tuturor actiunilor de echilibrare, dar exista multe conditii suplimentare delicate care par doar niste coincidente fantastic de norocoase.

     Constanta structurii fine este una dintre cele mai importante constante ale naturii. In general probabilitatea ca un electron sa radieze un foton  este data de constanta structurii fine.Cu alte cuvinte, doar un electron norocos din 137 emite un foton.Aceasta e semnificatia:probabilitatea ca un electron,in timp ce se misca pe traiectoria sa, sa aibe chef sa emita brusc un foton. Constanta structurii fine determina intensitatea fortelor electrice dintre particulele incarcate.Ea controleaza cat de puternic atrage nucleul atomic electronii din jurul sau.In consecinta ea determina cat de mare este atomul, cat de repede se misca electronii pe orbitele lor, si in final controleaza fortele dintre diversi atomi care le permit sa formeze molecule.Dar desi e foarte importanta, nu stim de ce valoarea ei este 0,007297351 si nu alt numar.Daca s-ar modifica doar cu cateva procente valoarea sa, n-ar fi existat nici carbon nici viata!Propietatile rezonantei carbonului prezise de fizicianul Fred Hoyle sunt sensibile la constanta structurii fine.Daca in universul timpuriu masa electronului ar fi fost mai mare, electronii si protonii ar fi fuzionat, formand neutroni si impiedicand astfel producerea la scara larga de hidrogen. Aceste lucruri l-a avut in vedere fizicianul Fred Hoyle , unul din cei mai mari savanti ai secolului XX si care desi nu era un adept al creationalismului ,a tunci cand a spus ca “e ca si cum o minte superioara s-ar fi jucat cu fizica , cu chimia si cu biologia”.

Chiar daca oxigenul, carbonul si celelalte elemente s-au format in interiorul stelelor, a trebuit ca ele sa iasa de acolo pentru  a oferi materia pentru plante si viata.In mod evident nu putem trai in miezul fierbinte al stelelor.Cum a reusit sa iasa aceasta materie din interiorul stelelor?Raspunsul e ca aceasta materie fost expulzata violent in exploziile devastatoare ale supernovelor.Exploziile supernovelor sunt ele insele fenomene remarcabile.In afara de protoni, neutroni, electroni, fotoni si gravitatie , supernovele au nevoie si de o alta particula-fantomaticul neutrin.Atunci cand evadeaza din steaua care se contracta, neutrinii creeaza o presiune care impinge elementele din fata lor.Si , din fericire, lista particulelor elementare se intampla sa includa neutrinul cu propietatile potrivite !
        Se pare ca ingerul nostru pazitor ne-a dat nu numai o planeta fertila pe care sa traim, dar a creat si regulile existentei-legile fizicii.Legile fizicii care au fost descoperite in secolul XX sunt foarte exacte si utile, dar originea lor ramane un mister.Va fi foarte important sa avem o idée clara privind natura acestor legi, inainte de a putea incepe sa ne intrebam de ce exista legi.Cand fizicienii se angajaza in studiul universului ei tind sa ia de bun faptul ca legile fizicii sunt aceleasi peste tot in univers si ca toate constantele din fizica sunt absolut constante si cu adevarat aceleasi in orice parte a universului observant. Dovezi experimentale sugereaza acest lucru. Astofizicienii studiaza in mod curent lumina provenind de la surse indepartate si izoleaza liniile spectrale emise sau absorbite de atomi aflati la foarte mare distanta. Relatiile dintre liniile spectrale individuale sunt complicate dar sunt intotdeauna aceleasi,indifferent de unde si de cand provine lumina.Deci avem dovezi excelente ca legile fizicii sunt aceleasi in toate partile universului.Legile fizicii incep cu o lista de particule elementare cum sunt electronii,cuarcii si fotonii,fiecare cu propietati specifice cum sunt masa si sarcina electrica.Acestea sunt particule din care sunt construite toate celelalte lucruri.Nimeni nu stie de ce lista este exact aceasta sau de ce propietatile acestor particule sunt asa cum sunt.Daca eliminam oricare din aceste particule(electronii, cuarcii sau fotonii) sau doar schimbam putin propietatile lor, chimia conventional se prabuseste !Conform interpretarii reductioniste a fizicii particulelor, toate fenomenele din natura –corpuri solide, lichide, gaze, materia vie, ca si cea lipsita de viata-se reduc la interactiile si ciocnirile permanente ale electronilor, fotonilor si nucleelor. Legile fizicii asa cum le cunoastem sunt tocmai bune pentru noi,pentru existenta vietii.Exista deci un reglaj foarte fin al naturii si care este extrem de improbabil.Pentru fizicieni acest reglaj constituie o enigma fantastica !Acesta e unul dintre cele mai mari mistere ale naturii.Este doar un noroc ?Este un plan inteligent si binevoitor?Este el la urma urmei un subiect pentru stiinta,sau pentru metafizica,sau pentru religie ?Raspunsul la astfel de intrebari a starnit pasiunile fizicienilor dar a condus si la o controversa care a patruns chiar si in discursul politic despre plan si creationism.De o parte sunt oamenii care care sunt convinsi ca lumea trebuie sa fi fost creata sau proiectata de un agent inteligent avand intentii binevoitoare.De cealalta parte sunt cei de tip pragmatic, stiintific, care sunt siguri ca universul este produsul legilor impersonale, dezinteresate ale fizicii.Prin primul grup nu inteleg doar partizanii Bibliei care cred ca lumea a fost creata acum sase mii de ani si sunt gata sa se bata pentru asta.Eu vorbesc de oameni inteligenti si seriosi, care privesc in jurul lor si nu pot sa creada ca doar hazardul a facut ca lumea sa fie atat de prielnica pentru fiintele umane.Partizanii planului inteligent sustin in general ca e de necrezut ca un lucru atat de complex cum e sistemul vizual al omului sa fi putut evolua prin procese aleatoare.Dar biologii sunt inarmati cu un instrument foarte puternic-principiul selectiei naturale, a carui forta explicativa este atat de mare incat toti biologii cred ca dovezile atarna greu in favoarea lui Darwin.Asadar miracolul ochiului e doar un miracol aparent !In fond controversa despre care e vorba nu este intre stiinta si crationism sau religie ci o controversa intre doau grupari militante ale stiintei.Pe de o parte sunt cei care cred ca legile naturii ale fizicii sunt determinate de relatii matematice, care prin intamplare ajung sa permita viata, iar pe de alta parte cei care cred ca legile fizicii au fost, intr-un anume fel, determinate de cerinta ca viata inteligenta sa fie posibila.Astfel, controversa sa cristalizat in jurul unui singur concept-principiul antropic, un principiu ipotetic care spune ca lumea este fin reglata astfel incat noi sa putem fi aici ca s-o observam !Se pune astfel o problema stiintifica legitima:dearece se pare ca exista mai multe seturi consistente de legi, de ce legile naturii sunt reglate asa de fin incat parametrii se incadreaza in domeniile inguste cerute de existenta vietii?De ce universul are toate caracteristicile care sugereaza ca a fost astfel conceput astfel icat formele de viata sa poata exista ?Aceasta este ce am putea numi principiul antropic . Aceasta problema a framantat oamenii de stiinta si in acelasi timp  i-a incurajat pe cei care prefera falsul confort al unui mit creationist. Eu cred cu tarie ca stiinta trebuie sa ofere explicatii care sa nu implice agenti supranaturali. Daca exista diferite posibile legi consistente ale naturii dar nu avem un cadru in care sa le unificam , atunci sunt cu putinta doua raspunsuri la problema antropica.Primul ar fi ca suntem intr-adevar norocosi ca avem un astfel de univers.Al doilea spune ca oricare ar fi acea entitate care a stabilit legile a procedat astfel pentru ca viata sa apara.In acest caz avem un argument in favoarea religiei.Sa observam ca acest argument este valabil numai daca nu exista nici o cale de de a explica felul in care au putut fi alese legile naturii, exceptand invocarea actiunii unei entitati din afara universului nostru.Principiul antropic ofera un fel de explicatie pentru multe din relatiile numerice remarcabile care sunt observate intre parametrii fizici.Totusi , principiu nu este complet satisfacator. Explicatia sa nu tine seama de toate regiunile universului.De exemplu, sistemul nostru solar e desigur o conditie prealabila pentru existenta noastra, ca si prezenta unei generatii mai vechi de stele vecine in care elementele grele sa se fi format prin sinteza nucleara.Este posibil sa fi fost necesara si intreaga noastra galaxie.In schimb, nu pare sa fi fost deloc necesare ale galaxii, darmite milioane si milioane de galaxii pe care le vedem distribuite aproape uniform in universul observabil.Aceasta omogenitate la scara mare  a universului face foarte greu de crezut ca structura  sa poate fi determinata de ceva atat de periferic cum sunt niste structuri moleculare complicate numite fiinte vii de pe o planeta minora numita Terra care orbiteaza in jurul unei stele mijlocii oarecare, aflata in suburbia indepartata a unei galaxii spirale tipice cum e Calea Lactee. Exista cel putin doua alernative la principiu antropic.Prima consta in aceptarea existentei unui proces care sa creeze multe universuri cu dimensiuni si geometrii diferite si de asemenea cu seturi diferite de particule elementare ce vor interactiona dupa seturi de legi diferite.Deoarece noi suntem fiinte vii, e firesc sa ne gasim intr-unul din acele universuri cu legi ospialiere pentru viata.O alta teorie poate fi formulata in legatura cu posibilitatea ca universul sa cunoasca o tranzitie fizica dintr-o faza in alta.Inainte de marea explozie s-ar putea sa fi fost o succesiune de faze diferite in care universul a avut diferite dimensiuni, seturi de particule si legi diferite.Noi ne gasim intr-o faza cu conditii prielnice vietii.Si chiar daca fiecare faza poate fi guvernata de o teorie fizica diferita, intreaga istorie a universului ar putea fi guvernata de o singura lege-teoria cuantica a gravitatiei.
        In lucrarea prezentata de profesorul Stephen Hawking la conferinta de astofizica organizata de iezuiti la Vatican, acesta a prezentat pentru prima oara ipoteza ca timpul si spatiul formeaza impreuna o suprafata care ar avea dimensiuni finite dar nu ar avea limita sau margine (ipoteza numita mai tarziu conditia  ” fara limita”).Conditia “fara limita” presupune ca istoria universului ar putea fi reprezentata asemanator cu suprafata pamantului (doar ca ar avea inca doua dimensiuni), distanta fata de Polul Nord reprezentand timpul imaginar(adica timpul este imaginar si nu poate fi distins de directiile spatiului) iar dimensiunea unui cerc aflat la distanta constanta de Polul Nord reprezentand dimensiunea spatiala a universului.Universul incepe (in urma cu miliarde de ani) la Polul Nord ca un singur punct.Pe masura ce ne deplasam spre sud, pararelele aflate la distanata constanta de Polul Nord devin mai mari, corespunzand universului in expansiune in timpul imaginar.Universul ar ajunge la ecuator la o dimensiune maxima , apoi s-ar contracta odata cu cresterea timpului catre un singur punct la Polul Sud.Potrivit acestei ipoteze, chiar daca universul ar avea dimensiunea zero la Polul Nord si la Polul Sud aceste puncte nu ar fi singularitati.O alta consetinta deosebit de interesanta a conditiei “fara limita” se refera la dimensiunea abaterilor mici de la densitatea uniforma din universul timuriu, abateri care au determinat formarea  mai intai a galaxiilor, apoi a stelelor si planetelor si  in final a noastra.Principiul de incertitudine implica faptul ca universul timpuriu nu putea fi complet uniform deoarece trebuie sa fi existat unele incertitudini sau fluctuatii ale pozitiilor si vitezelor particulelor.Utilizand conditia”fara limita”, gasim ca universal trebuie sa fi inceput, de fapt, doar cu neuniformitatea minima posibila permisa de principiul de incertitudine.Apoi universul ar fi suferit o perioada de espansiune rapida, ca in modelul inflationist propus de Linde.In aceasta perioada neuniformitatile initiale s-ar fi amplificat pana au fost destul de mari pentru a explica originea structurilor pe care le vedem in jurul nostru.Intr-un univers in expansiune in care densitatea materiei varia usor de la un loc la altul, gravitatia ar fi determinat regiunile mai dense sa-si incetineasca expansiunea si sa inceapa sa se contracte.Aceasta ar fi condus la formarea galaxiilor, stelelor si, in cele din urma, chiar a unor creaturi neansemnate ca noi oamenii.Astfel, toate structurile complicate pe care le vedem in univers ar putea fi explicate prin conditia”fara limita”a universului impreuna cu principiul de incertitudine din mecanica cuantica.In gravitatia cuantica, cand se incearca unificarea gravitatiei cu mecanica cuantica,trebuie introdusa ideea timpului “imaginar”.Timpul imaginar nu se distinge de directiile spatiului.Aceasta inseamna ca nu poate fi o diferenta importanta intre directiile inainte si inapoi (intre trecut si viitor)ale timpului imaginar asa cum se considera in timpul “real”.Legile fizicii respecta anumite simetrii(nu se schimba la simetriile C,P,T) si nu fac diferenta intre trecut si viitor. In timpul real universul are un inceput si un sfarsit la singularitati, care formeaza o limita a spatiu-timpului si in care legile fizicii nu mai functioneaza.Dar in timpul imaginar nu mai exista singularitati sau limite. Aceasta poate sugera ca as-numitul timp imaginar este in realitate timpul real si ceea ce numim timp real este doar o plasmuire a imaginatiei noastre adica doar o idee pe care am inventat-o pentru a ne ajuta la descrierea a cea ce vedemm ca este universul.Totusi exista o mare diferenta intre directiile inainte si inapoi ale timpului real in viata obisnuita.De unde vine aceasta diferenta intre trecut si viitor in timpul real ?Explicatia care se da de obicei se bazeaza pe legea a doua a termodinamicii(entropia creste intotdeauna cu timpul intr-un sistem inchis).Daca un sistem are entropie el va evolua ireversibil in timp.A doua lege a termodinamicii spune ca entropia poate fi doar creata, nu si distrusa.Daca spargeti o ceasca de cafea zdrobind-o de podea, i-ati crescut cu mult entropia si va fi foarte greu s-o faceti la loc din bucatele.In termodinamica, ireversibilitatea unui proces este masurata printr-o crestere a entropiei, deoarece ea masoara cantitatea de informative pierduta pe seama miscarii dezordonate.Dar o asemenea informatie, odata pierduta nu va putea fi niciodata recuperata, astfel inacat entropia nu poate in mod normal sa descreasca.Cresterea dezordinii sau entropiei cu timpul reprezinta un exemplu de sens al timpului(sensul termodinamic al timpului), ceva care diferentiaza trecutul de viitor, dand timpului o directie.Exista trei sensuri diferite ale timpului.Primul este sensul termodinamic al timpului, directia timpului in care dezordinea sau entropia creste.Apoi, exista sensul psihologic al timpului, directia in care noi simtim trecerea timpului, directia in care ne reamintim trecutul, dar nu viitorul.In sfarsit, exista un sens cosmologic al timpului.Acesta este directia timpului in care universul se extinde, nu se contracta.A doua lege a termodinamicii rezulta din faptul ca exista intotdeauna mai multe stari dezordonate decat cele ordonate si la un moment ulterior este mai probabil ca sistemul sa fie intr-o stare dezordonata decat intr-una ordonata(exemplu cu piesele de puzzle dintr-o cutie).Astfel dezordinea va tinde sa creasca cu timpul, daca sistemul satisface o stare initiala ordonata.Intr-o teorie cuantica a gravitatiei ,  conditia”fara limita”inceputul poate fi un punct regulat, omogen al spatiu-timpului si universul ar fi trebuit sa-si inceapa expansiunea intr-o stare omogena si ordonata( in limitele principiului de incertitudine) si ar fi devenit neomogen si dezordonat pe masura ce trecea timpul.Aceasta ar explica sensul termodinamic al timpului.La inceput s-a crezut ca dezordinea ar descreste atunci cand universul ar suferi din nou un colaps si s-ar intoarce la o stare omogena si ordonata.Dar conditia”fara limita”inseamna ca dezordinea ar continua , de fapt, sa creasca in timpul contractiei si sensurile termodinamic si pshiologic al timpului nu s-ar inversa cand universul incepe sa se contracte din nou. Inflatia din etapele timpurii ale universului, pe care o prezice conditia” fara limite”, inseamna ca universul trebuie sa se extinda cu o rata foarte apropiata de cea critica la care el tocmai evita sa sufere din nou un colaps, si astfel nu va suferi un colaps inca foarte mult timp.Pana atunci toate stelele vor fi ars si protonii si neutronii din ele se vor fi dezintegrat in particule usoare si radiatii.Universul ar fi intr-o stare de dezordine aproape completa.Nu ar mai exista un sens termodinamic puternic al timpului.Dezordinea nu  ar pute sa creasca mult deoarece universul ar fi deja intr-o stare de dezordine aproape completa.Totusi pentru ca viata inteligenta sa functioneze este nevoie de un sens termodinamic puternic.Pentru a supravietui, fiintele umane trebuie sa consume hrana  ,care este o forma ordonata de energie,si o trnsforma in caldura, care este o forma dezordonata de energie.Astfel viata inteligenta nu va putea exista in faza de contractie a universului. Deci conditia “fara limita” determina crestera dezordinii si conditiile adecvate pentru viata inteligenta numai in faza de expansiune.
        Legile fizicii-o lista de particule, o lista de mase si de constante de cuplaj, precum si metodele lui Feynman constituie un instrument extrem de puternic.Ele guverneaza aproape orice aspect al fizicii, chimiei si , in final al biologiei.Nu avem insa o teorie care sa ne spuna de ce modelul standard este cel corect si nu altul.Ar putea legile fizicii sa fie diferite in moment de timp si locuri foarte indepartate ? Ar putea lista particulelor elementare, masele si constantele de cuplaj sa sa fie diferite in alte parti ale universului pe care nu le putem oberva in present ?Daca e asa ce guverneaza modul in care se schimba ele ?Exista legi mai profunde care sa ne spuna care legi sunt posibile si care nu?Acestea sunt intrebarile cu care fizicienii se lupta acum la inceput de secol XXI.Fizicienii spera sa gaseasca un sistem unic si coerent de legi fizice, o teorie finala, in care orice constanta a naturii,inclusive constanta cosmologica, sa poata fi prezisa pe baza unui principiu matematic elegant.Ei cred ca la baza tuturor lucrurilor se afla o teorie frumoasa, un set unic, puternic si convingator de ecuatii, care descriu toate fenomenele, cel putin in principiu, chiar daca ecuatiile sunt prea greu de rezolvat.Aceste ecuatii trebuie sa fie simple si simetrice.Dar, inainte de toate, ecuatiile trebuie sa prezica in mod unic legile fizicii care au fost descoperite in ultimile cateva secole , inclusive modelul standard al fizicii particulelor:lista particulelor elementare, masele lor , constantele de cuplaj si fortele dintre ele.Ce ciudat ar fi  sa asistam la descoperirea unei teorii finale! Descoperirea legilor ultime ale naturii  va marca cu siguranta o ruptura in istoria stiintei moderne.Poate ca experimentele efectuate cu superacceleratorul de la Geneva vor oferi informatii lamuritoare.Am inaintat deja destul de mult spre o asemenea teorie.Cele mai profunde principii fizice pe care le cunoastem in prezent  sunt regulile mecanicii cuantice care stau la baza a tot ce cunoastem despre materie si interactiile ei.Dar mecanica cuantica nu este o teorie fizica completa.Ea nu spune nimic despre particulele si fortele ce pot exista.Am putea gasi un candidat pentru teoria finala  printre actualele teorii ale corzilor.Exita si o posibilitate care pare destul de probabila si mult mai tulburatoare.Poate ca exista o teorie finala, un set simplu de principii din care decurg toate sagetile explicative ,dar nu o vom cunoaste niciodata.S-ar putea ca ca noi oamenii pur si simplu  sa nu fim suficient de inteligenti pentru a descoperii sau intelege legile fundamentale.Pana acum, din fericire, se pare ca nu am ajuns la capatul resurselor noastre intelectuale.In fizica cel putin, am vazut ca fiecare noua generatie de studenti pare mai inteligenta decat precedenta.Poate ca generatia noastra va atinge acest mult cautat nivel de cunoastere, sau poate ca nu.Poate ca vor mai trece multe generatii pana atunci.Singurul lucru cert este ca nu vom sti daca nu vom incerca.Cautarea legilor fundamentale ale universului este o drama profund umana care ne imbogateste mintea si spiritul.Cu totii cautam fiecare in felul lui, adevarul,si cu totii tanjim sa aflam de ce suntem aici.Pe masura ce urcam impreuna muntele explicatiilor, fiecare generatie sprijinindu-se pe umerii inaintasilor, nazuim cu temeritate sa ajungem la varf de unde sa contemplam cu claritate vastul univers.Cel mai intemeiat motiv de speranta ca specia noastra e in stare sa progreseze intelectual si in viitor e minunata capacitate de a stabili prin limbaj o comunicare intre creierele noastre, dar s-ar putea ca acest lucru sa nu fie suficient.Fizicienii vor putea fi intr-o buna zi in stare sa scrie ecuatiile fundamentale care guverneaza realitatea fizica.Dar fizica nu va putea explica niciodata ce anume “sufla foc” peste ecuatii si le da viata intr-n univers real.
Biserica Catolica a facut o mare greseala cu Galilei cand a incercat sa supuna legii bisericesti o problema de stiinta, declarand ca Soarele se misca in jurul Pamantului si nu invers. Cu ceva timp in urma, dupa mai multe secole, ea a hotarat sa invite fizicieni cu care sa se consulte in probleme de astrofizica si cosmologie in cadrul unei o conferinte organizata de iezuiti la Vatican.La conferinta a participat si celebrul fizician Stephen Hawking. La sfarsitul conferintei participantii au avut o intalnire cu Papa. El le-a spus ca e bine sa studieze evolutia universului dupa Big Bang, dar nu ar trebui sa faca cercetari in ceea ce priveste Big Bang-ul insusi, deoarece acela a fost momentul Creatiei si deci lucrul Domnului.De fapt, inca din 1952 Vaticanul a imbratisat reprezentarea Universului in expansiune dupa Big Bang , ca pe intelegerea fireasca a ideii crestine de creatie din nimic.Procesul lui Galilei in fata Inchizitiei si pedeapsa care i-a urmat reprezinta una dintre cele mai intunecate episoade din istoria stiintei, triumful irationalului asupra logicii.”Nu ma simt obligat sa cred ca acelasi Dumnezeu care ne-a inzestrat cu judecata , ratiune si intelect a vrut ca noi sa renuntam sa ne folosim de ele”, a spus Galilei in timpul procesului de la Vatican.Succesul lui Galilei ca savant s-a datorat nu numai inteligentei iesite din comun, dar si imensei cureozitati cu care privea el lumea si tot ce-l inconjura.Ajunsese la concluzia ca savantii erau cei mai in masura sa-si spuna parerea despre lumea materiala , in vreme ce teologii erau cei mai in masura sa vorbeasca despre lumea spirituala si despre felul in care trebuie sa traim in lumea materiala.Un renumit teolog a facut  afirmatia cum ca intre oamenii de stiinta  numai fizicienii par sa poata folosi fara stanjeneala cuvantul “Dumnezeu”. Teologia se bazeaza pe o experienta religioasa de tipul revelatiei la fel cum stiinta se bazeaza pe experiment si observatie.Dar  marea majoritate a adeptilor religiilor lumii nu se bazeaza pe experienta religioasa proprie, ci pe revelatii care se presupune ca au fost traite de altii si care in general nu converg spre o intelegere larg acceptata in timp ce experimentele si observatiile a mii de oameni de stiinta converg spre o intelegere satisfacatoare a realitatii fizice.Desigur invataturile experientei religioase ne pot aduce multa alinare, spre deosebire de  perspectiva abstracta si impersonala le care ajungem prin cercetarea stiintifica.Spre deosebire de stiinta, experienta religioasa poate sugera ca viata noastra are un sens, ca avem un rol de jucat in marea drama cosmica a pacatului si a mantuirii, si ne promite un fel de continuare dupa moarte.Tocmai din aceste motive invataturile experientei religioase par profund marcate de pecetea dorintelor noastre.Orice fel de religie am impartasi, a vorbi despre legile ultime ale naturii ca despre gandirea lui Dumnezeu e o metafora irezistbila.Fizicienii se straduiesc prin cercetarile lor asupra particulelor elementare si asupra stelelor sa descopere  legi care devin din ce in ce mai coerente si mai generale.Cunoscand aceste legi am putea intra in posesia cartii in care sunt scrise regulile care guverneaza stelele,muntii si tot restul universului.E firesc deci sa numim aceste legi “gandirea lui Dumnezeu“.Primul mare pas pe aceasta cale a fost demitizarea cerului.Cunoastem cu totii personajele cheie:Copernic care a lansat ideea ca Pamantul nu se afla in centrul Universului, Galilei, care a facut ca spusele lui Copernic sa devina plauzibile, Bruno, care a intuit ca Soarele e doar una din nenumaratele stele, si Newton , care a demonstrat ca aceleasi legi ale miscarii si gravitatiei se aplica atat sistemului solar cat si corpurilor de pe Pamant.Observatia lui Newton ca aceiasi lege a gravitatiei determina atat miscarea Lunii in jurul Pamantului cat si caderea unui corp pe suprafata Pamantului a fost momentul cheie.Viata la randul ei a fost demitizata.Chimistii au demonstrat inca din secolul trecut ca nu exista nici o piedica  pentru a sintetiza in laborator substantele asociate vietii.Viata este, desigur un proces chimic.Ceva din constructia atomilor ii face sa se lege intre ei in  cele mai bizarre combinatii cum ar fi giganticile molecule de AND si ARN, sute de proteine si multe alte. Cum se face ca legile fizicii permit structuri extraordinar de complicate cum e AND-ul, care se mentin legate fara sa se comprime, sa se desfaca in parti sau sa se distruga in vreun fel ? Intr-o oarecare masura e vorba de noroc.Mai presus de toate acestea, Charles Darwin si Alfred Russel au aratat ca minunatele insusiri ale corpurilor vii au putut evolua prin selectie naturala.Printr-o serie infinita de evenimente intamplatoare, atomii de carbon, azot, oxigen si hidrogen s-au unit pentru a constitui forme primitive de viata, care mai tarziu au evoluat  devenind protozoare, pesti, oameni.Fiintele vii prezinta variatii transmisibile ereditar-unele utile, altele nu-, iar acele organisme care poseda variatii utile tind sa supravietuiasaca si sa transmita aceste caracteristici progeniturilor.Acest lucru a fost explicat pe baza structurii moleculei de ADN, care serveste drept model pentru asamblarea proteinelor din aminoacizi.Molecula de ADN are forma unei spirale duble care stocheaza informatia genetic intr-un cod bazat pe sirul de unitati chimice de-a lungul celor doua lanturi ale spiralei.Informatia genetica e transmisa atunci cand spirala dubla se desface si fiecare din cele doua lanturi asambleaza o copie a sa.Variatiile transmisibile apar atunci cand anumite accidente modifica unitatile chimice care alcatuiesc lanturile spiralei.Desigur stiinta a dovedit ca lumea este cu mult mai veche decat cei sase mii de ani atribuiti de Biblie, si ca noi si noi specii de vietuitoare au aparut si au evoluat de-a lungul timpului.Aceste fapte sunt acum bine stabilite si nici un om cu oarecare educatie stiintifica nu s-ar indoi de varsta inaintata a Pamantului sau de realitatea evolutiei.Cei care critica teoria evolutiei sustin ca aceasta e incompatibila cu religia si cu existenta lui Dumnezeu si ii ia la rost pe oamenii de stiinta care neaga acest lucru. Incompatibilitatea dintre teoria moderna a evolutiei si credinta intr-un Dumnezeu implicat activ nu mi se pare a fi una de ordin logic.Ne putem inchipui ca Dumnezeu a stabilit legile naturii si a pus in functiune mecanismul evolutiei cu intentia ca prin selectie naturala tu si cu mine sa aparem candva.La urma urmei religia nu a aparut in mintile celor care vorbeau de cauze prime atotcunoascatoare, ci in inimile celor care tanjeau dupa interventia permanenta a unui Dumnezeu implicat activ.In America si in multe state din Europa manualele liceelor nu numai ca au dreptul dar sunt obligate sa prezinte teoria moderna a evolutiei, fara nici un fel de aberatii despre creationism.

            Ar fi multe de spus despre frumusetea FIZICII.Deocamdata, sper ca am spus destule pentru a va face sa simtiti ceva din forta de seductie a acestor idei aflate in arsenalul oricarui fizician modern.

Previziuni pe termen lung

              Unii spun ca lumea se va sfarsi prin foc, iar altii ca
              in gheata
Din ce-am gustat eu din dorinta ii sustin pe cei ce
                prefera focul
Robert Frost, Foc si gheata

Peste circa cinci miliarde de ani Soarele va muri si odata cu el Pamantul. In aproximativ acelasi timp (cu un miliard de ani mai putin sau mai mult) galaxia Andromeda, cel mai mare vecin galactic al nostru, care apartine aceluiasi roi ca si galaxia noastra si care in prezent se afla in cadere spre noi, se va izbi de Calea Lactee.
Aceste previziuni globale pe termen lung sunt demne de incredere deoarce depind de presupunerea ca fizica ce guverneaza interiorul Soarelui, precum si forta gravitatiei in stele si galaxii vor actiona in urmatoarele cinci miliarde de ani asa cum a fact-o in decursul ultimilor cinci sau zece miliarde. Nu pot fi insa prezice prea multe detalii (care sunt mai interesante). Nu putem fi siguri ca Pamantul va fi tot cea de-a treia planeta de la Soare in urmatoarele cinci miliarde de ani , chiar si orbitele planetare pot sa se comporte “haotic” pe perioade mari de timp. Si, desigur schimbarile de pe suprafata Pamantului, in particular transformarile din ce in ce mai rapide ale biosferei produse de propria noastra specie nu pot fi prezise cu certitudine nici macar pentru o milionime din acest interval de timp.
Soarele nu si-a consumat inca nici jumatate din combustibil. Inaintea sa se intinde mai mult timp decat cel ce s-a scurs pe parcursul intregii evolutii biologice. Iar galaxiile vor supravietui cu mult Soarelui. Chiar daca viata ar exista acum doar pe Pamant, va fi timp destul pentru ca ea sa se raspandeasca prin galaxia noastra si dincolo de ea. Manifestarile vietii si ale inteligentei ar putea in cele din urma produce efecte asupra stelelor si chiar galaxiilor.In incercarile recente de a aplica mecanica cuantica la  gravitatie s-a observat ca desi spatiul vid obisnuit pare linistit si amorf, la fel ca suprafata oceanului  vazuta de la mare inaltime, daca il privim indeaproape  clocoteste de fluctuatii cuantice, asa incat se pot deschide“gauri de vierme” care leaga intre ele parti ale universului aflate la mare distanta in spatiu si timp.Orice fiinte indepartate care ar putea comunica cu noi ar trebui sa cunoasca cateva concepte de matematica si logica similare cu ale noastre.Si, desigur, ar trebui totodata sa fie deschisi sa impartasasca cu noi o anume cunoastere privind particulele si fortele fundamentale care guverneaza universul.Si ei, ca si planeta lor fiind alcatuiti din atomi exact ca cei de pe Pamant ar trebui sa accepte ca cele mai importante particule sunt protonii si electronii si un electron rotindu-se in jurul unui proton formeaza un atom de hidrogen.Hidrogenul fiind cel mai raspandit element din univers.Un proton este de 1836 ori mai greu decat un electron , iar numarul ” 1836 “ar avea aceiasi conotatie pentru orice “inteligenta ” capabila si motivata sa comunice cu noi.In mod evident fiintele extraterestre nu utilizeaza metrul, kilogramul sau secunda dar ar putea fi capabile sa schimbe informatii privind raportul a doua mase cum ar fi raportul maselor protonului si electronului.Dupa cum a afirmat renumitul fizician Richard Feynman, el ar putea sa le spuna prin unde radio extraterestrilor ca este “inalt cat saptesprezece miliarde de atomi de hidrogen ” si ei il vor intelege !
Galaxia noastra va sfarsi cu siguranta in cinci sau sase miliarde de ani printr-o extraordinara intalnire cu galaxia Andromeda. Dar universul va continua sa se dilate la nesfarsit ? Se vor indeparta si mai mult de noi galaxiile de la mare distanta ? Sau aceste miscari s-ar putea in cele din urma inversa, astfel incat intregul univers sa se comprime din nou printr-o uriasa implozie ?Raspunsul depinde de “competitia” dintre gravitatie si energia intunecata care intretine expansiunea universului !

Si totusi Iubirea

Acum dar raman aceste trei:Credinta, Nadejdea si Dragostea;dar cea mai mare dintre ele e dragostea.
           Pavel, 1 Corinteni 13

Noi locuitorii Pamantului ne consideram, si pe puna dreptate, o incununare a evolutiei.Natura a lucrat din greu miliarde de ani pentru a cladi, din molecule organice simple, care s-au dezvoltat pe suprafata Pamantului sau in atmosfera lui cand acesta era inca tanar, asemenea organisme complexe ca autorul acestor randuri si ca cel care le citeste.Din nefericire, selectia naturala a dezvoltat la oameni si caracteristici negative, ca agresivitatea. Agresivitatea a putut oferi un avantaj pentru supravietuire in timpul locuirii in pesteri, sau mai inainte de aceasta, si a fost astfel favorizata de selectia naturala. Cresterea teribila a puterii noastre distructive, produsa de stiinta si tehnologia din timpurile moderne, a transformat agresivitatea intr-o insusire foarte periculoasa care ameninta supravietuirea intregii rase umane. Necazul este ca agresivitatea pare inscrisa in ADN-ul nostru. ADN-ul se schimba prin evolutie biologica numai la o scara a timpului de milioane de ani, dar puterea noastra de distrugere creste la o scara de timp data de evolutia informatiei, care este astazi de numai douazeci sau treizeci de ani. Rasa umana nu prea are sanse de supravietuire daca nu ne folosim inteligenta pentru a tine agresiunea sub control. Daca vom reusi sa supravietuim in urmatorii o mie de ani ne vom fi raspandit si pe alte planete aflate in vecinatatea altor stele . Astfel va fi mai putin posibil ca intreaga rasa umana sa fie distrusa de o calamitate ca razboiul nuclear.Ramane de vazut in ce masura sensul responsabilitatii transmis prin limbaj este suficient pentru a controla instinctul agresivitatii transmis prin ADN. In caz negativ rasa umana va constitui una dintre fundaturile selectiei naturale. Poate ca o rasa de fiinte inteligente dintr-o alta parte a galaxiei va atinge un mai bun echilibru intre responsabilitate si agresivitate. Daca aceasta este situatia, atunci ne putem astepta sa fim noi cei contactati, sau cel putin sa le detectam semnalele radio. Poate ca ei stiu de existenta noastra, dar nu doresc sa ne-o releveze pe-a lor. Tinand seama de istoria noastra, masura lor poate fi inteleapta.Pe de alta parte, Stephen Hawking fost profesor de astrofizica la Universitatea Cambrige sustinea ca un contact cu o civilizatie extraterestra avansata ar putea fi devastator pentru noi.Celebrul om de stiinta subliniaza ca din punct de vedere logic ,este imposibil ca undeva in cele 100 milioane de galaxii ale universului sa nu existe si alte forme de viata .El da de inteles ca majoritatea formelor de viata extraterestre ar putea fi organisme de tipul microbilor sau al animalelor primitive care populau Terra cu milioane de ani in urma.Totusi, argumenteaza savantul, o parte din aceste forme de viata ar putea fi inteligente, caz in care ar reprezenta o reala amennintare pentru Terra.Trebuie doar sa ne privim pe noi insine pentru a ne da seama cum s-ar putea dezvolta formele de viata inteligente in ceva ce nu ne-am dori sa intalnim.Savantul, specialist in astrofizica, si-i imagineaza supravietuind in nave uriase dupa ce au epuizat toate resursele de pe planeta lor de origine.Intr-o atfel de situatie aceste fiinte ar deveni probabil nomade, cautand sa cucereasca si sa colonizeze planetele care le ies in cale, asa cum au procedat europenii in frunte cu Cristofor Columb atunci cand au debarcat in America.
S-a scris mult despre incercarile de a intelege originea vietii, dar originea mortii este rar discutata stiintific. Rolul ei este clar, chiar daca sirul evenimentelor pe care le aduce cu sine nu e complet inteles. Ea creeaza diversitate in cadrul unei specii. Daca nu ar mai aparea urmasi si nu s-ar mai muri dupa ce o populatie a atins un anumit nivel, atunci acea populatie ar fi prinsa in capcana de suma totala a propriei informatii si inventivitati genetice. Inovarea ar scadea drastic, iar populatia va ajunge in cele din urma sa fie dezavantajata in raport cu alti inovatori care traiesc mai putin si al caror bagaj genetic ar fi continuu refacut si extins. Nu mai e nevoie s-o spunem, daca moartea prin cauze naturale ar inceta dar nasterile ar continua, atunci mediul ar incepe sa fie destul de aglomerat si moartea prin cauze nenaturale va decurge automat. De asemenea in lantul trofic ar aparea verigi slabe.
Exista o piesa de Karel Capek, care a fost apoi transpusa si in film, despre povestea unei femei Elina Makropulos, al carei tata a fost medicul unui imparat in Europa secolului al XVI-lea. Tatal a creat elixirul vietii si a hotarat ca fiica lui sa fie primul om care sa incerce medicamentul.Elixirul a avut efect, dar, ca orice medicament, a trebuie luat regulat pentru ca efectul sa persiste. Elina si-a luat constiincios doctoria si a trait 342 ani. Piesa arata ca aceasta viata lunga a dus-o la disperare si plictis, indiferenta fata de lumea din jur si sentimentul ca nu mai are pentru ce sa traiasca. Prietenii din tineretea ei au murit demult. Ea refuza sa mai ia elixirul si moare. Cei din jurul ei distrug secretul elixirului vietii, in ciuda protestelor unora dintre membrii mai varstnici ai societatii.Aceasta piesa i-a indemnat pe filozofi sa cerceteze mai indeaproape daca a trai vesnic este o binecuvantare sau o pacoste. Unii filozofi care au analizat aceasta problema la rece, ignorand credintele si sperantele religioase traditionale, cred ca a trai vesnic ar fi o cupa otravita. Desi ar dori sa extinda mai mult orice perioada finita din viata , ei vad perspectiva unei vieti fara sfarsit ca pe un viitor mohorat, repetitie, plictiseala.Ne putem intreba de asemenea in ce fel ne constrange cel mai mult finitudinea noastra. E oare neputinta de a face tot ce este posibil? Sau faptul ca suntem constienti de multimea posibilitatilor care vor fi anulate prin moarte? E faptul ca exista locuri unde nu putem ajunge, sau doar faptul ca oameni pe care ii cunoastem vor disparea? Este faptul ca in cele din urma curiozitatea noastra va fi inabusita: ca vor exista lucruri pe care stim ca nu le vom sti? Sau doar moartea e un „lucru rau” in sine si deci ceva care trebuie depasit?
Opinia preponderenta de-a lungul secolelor pare sa fie ca viata vesnica ar fi un lucru „bun” pentru care ar trebui sa ne luptam, dar motivele unei asemenea credinte au fost atat de diverse incat e greu sa evitam concluzia ca ele s-ar putea anula reciproc. Pentru unii soarta noastra pe Pamant e atat de rea, macinata de nedreptate, saracie si boala, incat speranta unei vieti de apoi infinite face ca toata suferinta si mizeria acestei scurte vieti finite sa fie suportabile. Altii au crezut ca au mai trait deja, vor muri si se vor naste din nou, la nesfarsit. Iar altii au privit moartea ca pe o eliberare binevenita din chinurile vietii sau ca pe un stimulent suprem in viata : sa ne purtam atent si responsabil cu timpul ce ne e dat sa-l traim. Perspectiva unei vieti finite a fost considerata de multi filozofi un motiv de a ne folosi cu intelepciune timpul petrecut pe Pamant. Daca viata ar fi vesnica, atunci nu ar exista nici o dezvoltare naturala, nici o urgenta, nici un sentiment al implinirii.
Meditatia filozofului Bernard Williams asupra cazului Elinei Makropulos il convinge ca moartea e un lucru rau, deoarece inchide posibilitati care altminteri ar ramane deschise. Si totusi, nemurirea nu trebuie preferata caracterului muritor, cel putin daca ne pastram natura umana actuala ,deoarece faptul de a fi muritor ne umple viata cu cele mai importante teluri ale sale. Astfel, desi in orice moment exista motive intemeiate pentru a incerca sa traim mai mult, nu exista nici o ratiune de a continua sa traim la nesfarsit. Toate aceste evaluari ale argumentelor pro si contra vietii vesnice pe care le gasim in lucrarile filozofilor seamana intr-o privinta. Nu se vorbeste decat de propria persoana. Viata fara sfarsit se refera doar la multumirea de sine si la nevoia de a gasi un sens doar pentru sine continuand sa actionezi, sa gandesti si sa privesti spre viitor. Elina Makropulos nu a avut in vedere un viitor in care sa-i ajute pe altii si a pierdut rostul vietii !
         Brian Weiss fost  professor la Universitatea Miami din America prezinta in citeva din lucrarile sale experienta sa privind regresia hipnotica si incearca sa ne dezvaluie multe dintre secretele vietii si ale mortii. Am fos oarecum impresionat citind cartile acestui  psihiatru absolvent Magna Cum Laude al Universitatii Columbia in 1966. Brian Weiss incearca sa demonstreze supravietuirea dupa moartea corporala si vorbeste despre amintiri din vietile trecute relatate de pacientii sai aflati sub hipnoza. Experientele sale par sa fie compatibile cu experientele in preajma mortii prezentate de celebrul chirurg Raymond Moody cat si cu cele relatate in Cartea Tibetana a Mortilor. Brian Weiss demonstreaza ca un mediu dotat poate sa transmita prin “channeling” cunoasterea transcedentala . Iubirea e importanta , sa ajutam pe ceilalti oameni e important, sa avem rabdare si sa acceptam cea ce vine la un anumit moment si sa nu cerem mai mult , spun  mesajele primite prin channeling de la maestri.Profesorul Weiss ne face sa intelegem ca putem fi deasupra vietii si a mortii dincolo de spatiu si timp. Corpul nostru e doar un vehicul cat timp ne aflam aici in aceasta lume. Sufletul  nostru este cel care dainuie pentru totdeauna si care poate fi ajutat sa se ridice in planuri superioare atunci cand te afli in forma fizica aici pe Pamint.Este o sansa unica ce nu trebuie ratata. Trebuie sa inveti sa ai rabdare si sa ai incredere in sfaturile primite de la personae avizate de la oameni dotati cu calitati deosebite. Trebuie sa inveti sa depasesti lacomia. Valoarea rabdarii si a asteptarii, intelepciunea din echilibrul naturii, eradicarea fricilor,  mai ales a fricii de moarte, nevoia de a invata despre incredere si iertare, importanta de a invata sa nu-i judecam pe altii sau sa oprim viata altora, sunt esentiale spune profesorul Weiss.Cum interpretarea data de profesorul Weiss experimentelor sale nu are la baza argumente stiintifice e greu sa te impaci cu ideea de mai multe vietii si cunoastere transcedentala prin channeling, etc.Totusi gandul ca am putea fi nemuritori, ca putem fi deasupra vietii si a mortii, dincolo de spatiu si dincolo de timp , ne umple viata cu cele mai importante teluri ale sale.
Cea mai frumoasa si profunda experienta pe care o poate aveaun om este simtul misteriosului.A simti ca dincolo de tot ce a ce se poate percepe exista ceva ce mintea noastra nu poate concepe si a carui frumusete si splendoare ajnge la noi numa indirect ca o reflectare palida, inseamna religie.Oamenii religiosi ne spun ca fericirea vine din umplerea inimii de iubire din credinta si din speranta, din practicarea milei si a bunatatii. Si au dreptate. Aceste atitudini sunt urmate de obicei de armonie si echilibru. Daca o parte din om este nemuritoare atunci de ce ne facem noua insine lucruri atit de rele? Oare de ce-i calcam in picioare pe altii pentru castigul nostru personal cand de fapt cu totii se pare ca ajungem in acelasi loc la urma urmei, desi cu viteze diferite. Nimeni nu e mai maret decit celalalt. Trebuie sa invatam sa-i ajutam pe altii. Cu totii suntem in aceiasi barca si trebuie sa tragem impreuna la vasle. Trebuie sa intelegem semnificatia cuvantului a vrea dar si pe a lui a da , spune profesorul Weiss de la Universitatea Miami din America intr-una din lucrarile sale.
Situatia noastra pe aceasta planeta numita Pamant pare stranie.Fiecare dintre noi apare aici involuntar si neinvitat, si pentru o scurta sedere,fara a sti de ce apare si de unde vine.In vietile noastre de zi cu zi  simtim decat ca omul exista aici spre binele celorlalti, pentru aceia pe care ii iubim si pentru multe alte fiinte a caror soarta este asociata cu a noasta.
     Iar daca e sa inventam un rost pentru vietile noastre pe aceasta planeta numita Pamant , simt ca rostul vietii noastre ar putea fi si acela de a incerca sa intelegem universul si lumea in care traim , cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *